четвъртък, 08 август 2019, 10:30 ч.

Първо в Bnews

Отвратително, гадно, нецивилизовано, абсолютно неприемливо. Поредната тръба в морето! (СНИМКИ)

BNews.bg

Отвратително, гадно, нецивилизовано, абсолютно неприемливо. Поредната тръба в морето! (СНИМКИ)

Днес във Фейсбук попаднахме на публикация на Марио Никифоров по повод замърсяването на морето. Неговия зав за помощ е публикуван в групата "Групата на софийски планински клуб" и събра след себе си множество коментари, относно стопанисването на морските плажове, незаконните канализации и т.н.

Вижте какво написа той в социалната мрежа.

* публикуваме без редакторска намеса

Здравейте, Berg heil, Salut, Namaste, Aloha, нещо не планинско, но в духа на СПК ... разгледайте, моля, приложените снимки. Това е тръбата, която отвежда отходните води на с. Синеморец. Заустена е на 5-6 м от брега, в чудно красивия залив, който се вижда. Там, където местните рибари вкарват лодките си в морето. На 2-3 км от плажовете Бутамята (на юг) и Устието на Велека (на север).

Тук се изливат всички отпадни води на селището, без никакво пречистване, директно в морето. Фекалии, перилни препарати, води от кухните на ресторантите... всичко. Около 10 000 куб. метра прясна вода на денонощие е потреблението на Синеморец през лятото, когато е най-голямата натовареност. Почти толкова (без водата за поливане) се излива във вид на отпадни води в морето. 24 часа, 365 дни. Отвратително, гадно, нецивилизовано, абсолютно неприемливо.

Тръбата, заедно със съответната й инфраструктура (улична канализация, колектор, помпена станция), беше изградена тихомълком преди 4-5 години, вероятно под натиска на големите хотели, за да не им се налага да ползват непрекъснато почистване на септични ями с коли “фекалки“. Които, обаче, все пак не разтоварваха в морето. Със сигурност има възможност проблемът да се реши по съвременен и екологосъобразен начин – в Царево има пречиствателна станция, може би е възможно тези води да се пращат там, или да се намери друго цивилзовано решение (само не “дълбоководно заустване“, което само измества замърсяването !). Трябва, разбира се, воля и съответно управленско решение. И инвестиция.

Приятели, обръщам се към вас с предложение за инициатива – СПК срещу тръбата ! Да се опитаме да спрем това безумие. С активни действия да катализираме промяна на положението. С всякакви позволени от закона средства – при колегата Манолова ли ще ходим, по РИОКОЗ-ите, РИОСВ-тата, при съответни ресорни министерства... „Господари на ефира“ ли, друго, трето, каквото се сетим. Колеги- юристи от СПК – може да се помисли и за съдебен път ? Да бием тревога, докато нещата не се променят наистина. Да популяризираме проблема чрез другите ни инициативи (Спици и бодли, Светулките, Сливи за смет...).

Въпросът е важен, включително и защото проблемът скоро ще се мултиплицира: доколкото знам, Царево има собствена пречиствателна станция, може би и някое друго селище още е към нея (Ахтопол, Варвара ?) . Но примерно Резово, което също се разраства, скоро може да „вземе пример“ от Синеморец и набързо да „реши“ и своя канализационнен проблем по същия начин. Там нещата за момента се решават с фекалки, които разтоварват на сушата, което е все пак малко по-щадящ за природата, макар и пак неправилен начин. А и Синеморец продължава да се разраства, а оттам – и замърсяването. Моля за вашата подкрепа !

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари