неделя, 11 август 2019, 18:57 ч.

За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.

Кеворк Кеворкян: "Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа."

BNews.bg

Кеворк Кеворкян: "Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа."

Най-общо казано. :)

Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!

За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.

Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе - това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

НРБ - това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.

НРБ - това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.

НРБ - тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.

НРБ – най-доброто образование, и то без пари.

НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!

НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.

НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!

НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!

НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.

НРБ - от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!

НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.

НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!

НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.

НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.

Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.

Автор: Всички, които са живели в НРБ 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Георгиев - 18:48, 13 авг.

  Г-н Кеворкян, възхищавал съм се години наред на прозорливостта и мъдростта Ви...... И сега като Ви чета ми е странен мирогледа Ви.... Застинал сте някъде към началото на 80те и дори не подозирате, че всичко тече и всичко се променя.... Всичко, което сте написали за НРБ е истина, но не е цялата истина. Втората част от истината я каза официално А.Луканов през 1990г. Ще го цитирам по смисъл - * Хазната е празна. * Няма пенсионни фондове. * Няма здравни фондове. * Има само дългове. Външни и вътрешни. * Обявяваме мораториум по облслужването им. С две думи - хубаво/лошо...... живели сме на кредит. Следващите да плащат сметката! И сега всички работещи плащаме и акумулираме. * Фискът е с излишък. * Дългът е под 30% от БВП * В частните пенсионни фондове са събрани няколко милярда лв. * В резервният фонд на банките - също. * Къщите се заключват, защото в тях вече има много и ценна покъщнина. Може да се напише много, но....... Приятна вечер, Георгиев Русе

 • водач на МПС - 16:21, 12 авг.

  През лятото на 1989 г. реших до отида до ГДР на почивка. Е, те тогава започна голямото ходене по мъките ! Не можело да се напуска България ! Та молби, та кандърми, та какво ли още не заради едно излизане в чужбина... Нейсе. Накрая ме одобриха, но трябваше да мина през Румъния, а не през Югославия. За мнозина чужбината бе една химера, нещо мечтано, но недостъпно ! И тук става въпрос за ГДР, за ФРГ и дума не можеше да става ! Някой ден може да опиша пътешествието и съпътстващите перипетии...

 • НРБ - 3 - 15:55, 12 авг.

  Благодаря за комплимента, че пиша грамотно. Това дължа обаче не на прехваленото соц-училище, а на една възрастна учителка, която в последния гимназиален клас ми даваше частни уроци, скъпо платени от половината ми рода, заета иначе да изплаща панелката в "Младост" и купената на старо жигулка. Ако ти и Кеворк до преди 1989 година сте живели в някакъв розов облак, то огромното мнозинство български граждани живяхме така, както го описах аз и никога няма да се съглася някой да изопачава собствения ми живот по толкова елементарен и нагъл начин.

 • jhon - 14:34, 12 авг.

  Кежорк е прав.Става дума за 99 ПРОЦЕНТА от българите а за единия процент като теб важи написаното от теб.говоря за НРБ-1 И 2

 • jhon - 14:29, 12 авг.

  кежопк е прав.Става дума за 99 ПРОЦЕНТА от а за единия процент като теб важи написаното от теб.

 • На НРБ - 13:48, 12 авг.

  Голям нещастник си бил ти бе пич. Как си успял да оцелееш. Сигурно и на училище си ходил. Поне това ти е кяра. Пишеш грамотно. Не като днешните, дето не могат да си прочетат написаното.

 • Знаещ - 12:24, 12 авг.

  Този гнусен доносник взел да ми хвали времето, когато живеехме в "затвора НРБ"! Сиктир бе нещастнико!

 • НРБ - 2 - 23:44, 11 авг.

  НРБ - време, в което възрастни с разкопчан дюкян спираха дете на улицата и в парковете, а на ул. "Христо Ботев" беше "бъкано" с чекиджии от всякакви възрасти (за проститутките в хотелите и баровете, които обслужваха западняците и компанията на "Батето", или несретниците, които спяха с виетнамци срещу някоя дрешка от "Кореком" да не говорим). НРБ - време, в което всяко дете на възраст, на която можеше да говори, носеше ключа от вкъщи на врата си, защото и двамата му родители работеха. А къде не се е крадяло, не знам. Живял съм на първия етаж и са ме обирали няколко пъти, включително два пъти дрехите от простора на балкона (вкл. долните гащи и пешкирите). НРБ - живееше се по пет-шест души в двустаен или по четирима в гарсониера. Молба за ново жилище (пардон, панелка) се подаваше всяка година и идваше районният инспектор в жилището ти на оглед, за да установи, че не сте "нуждаещи се". В категорията "нуждаещи се" влизахте едва когато намерехте някоя връзчица в райсъвета и ви връчеха ключа oт апартамент в панелка с изглед "към морето" или към Калотина срещу задължението да я изплащате, докато сте жив. НРБ - време, в което даваха трупове и кървища, но само по "Студио Х" в събота късно вечер. Като информационен източник нямаше смисъл да се разчита на телевизия, радио или вестници, защото истинските новини, като например аварията в Чернобил, научавахме от западните радиостанции Свободна Европа, Дойче веле или Гласът на Америка. НРБ - време, в което цените бавно, но сигурно се увеличаваха, за сметка на заплатите. Със заплатата на начинаещ лекар през 80-те години на 20-ти век можеше да се преживее точно една седмица (и то без излишни глезотии като плодове или месо). НРБ - време, в което стругар и шофьор бяха престижни и добре платени професии, докато лекарите и учителите за наказание, че са акъллии, едва свързваха двата края и ходеха на строителни бригади, за да строят къщите и вилите на "властимащите". НРБ - време, в коeто охранител в училище не беше нужен, защото за контрола и издевателствата над учениците отговаряха лично учителите и дружинните ръководители.

 • НРБ - 1 - 23:31, 11 авг.

  НРБ - това е когато познаваш всичките cи съкооператори, защото самата държава е затвор, от която няма излизане, докато си жив - независимо дали искаш или не искаш. И в която всеки съсед-гадняр може да изгони децата ти от общия двор, защото "му" газят тревата (която всъщност е обща). НРБ - това е когато автобусите от градския транспорт се движат без разписание и толкова се претъпкват (защото личните МПС са кът), че като нищо можеш да се окажеш 11-тия извън вратата, както се казваше в известния скеч. Тоест си доста далече от седалките, зa да проявиш доброто си възпитание като отстъпиш мястото си на когото и да било. НРБ - в гастрономите нямаше какво да се краде и все пак се крадеше. (В консервните, захарните и всички останали заводи - тоже). НРБ - най-доброто образование, с което полуграмотен се излизаше от средното училище с диплома. Пък ако беше и надарен с "връзки" си осигуряваше място във висше учебно заведение (въпреки двойката на кандидат-студентския изпит) и след пет години излизаше оттам с "вишо". НРБ - времето, в което турското малцинство се прости с имената и родината си, а ромското се уреди в гета (проснатите на улица "Константин Величков" гащи и чаршафи са легендарни). НРБ - време, в което по улиците можеше да намериш на улицата всичко (от фас до употребена дамска превръзка) и всеки, хвърляйки пластмасовата си чашка от кафе на земята, се оправдаваше, че всички така правят. Излизана до блясък и дори преасфалтирвана на всеки пет години беше само улица "Оборище", където живееше първият партиен и държавен ръководител Яшар Замфиркьов, познат и под прякора бай Тошо. НРБ - време, в което българският милиционер спираше на улицата младеж с коса до края на врата и го повеждаше лично към най-близката бръснарница, за да му острижат косата първи номер, както подобаваше за всички мъжки обитатели на държавата-затвор. А ако на милиционера му доскучееше съвсем, спираше млади девойки под предлог да си покажат паспортите и ги водеше в стаичката под паметника, познат като петоъгълен шестохуйник пред НДК-то, за да го разнообразят. Уважението към милиционерите беше съответно толкова оскъдно, колкото и към Яшар Замфиркьов, за което свидетелстват многобройните непочтителни вицове по техен адрес. [...]

 • Роро - 22:25, 11 авг.

  Кеворк, ама ти сериозно ли!? Да не би да сме живели в различни НРБ-та??? Аз например си сомням как по телевизията отговорен държавник заяви, че никаков увеличение на цените на храните не се очаква, а на следващия ден осъмнахме с новите цени. Но това беше в моето НРБ, не в твоето...

Напиши коментар

Коментари