четвъртък, 15 август 2019, 10:02 ч.

Спестовниците ще плащат на разсипниците, че им харчат парите!

Западът полудя: Отрицателни лихви по заеми!

BNews.bg

Западът полудя: Отрицателни лихви по заеми!


Редица банки обмислят да прехвърлят бремето на отрицателните лихвени проценти върху по-заможните си клиенти.
Датската Jyske Bank обаче поема в противоположната  посока.
Тя стана първият ипотечен кредитор в света, отпускащ ипотечни заеми с отрицателни лихви от минус 0.5 процента.
Това на практика означава, че банката плаща на бъдещите собственици на жилища, за да я освобождават от наличните средства и при това  на падежа на ипотеките те ще върнат по-малко пари отколкото са взели назаем.
Jyske Bank - третата по големина кредитна институция на Дания, започна да предлага на кандидатстващите за кредити десетгодишна сделка с минус 0.5% лихва. Нейният по-голям  местен конкурент - Nordea съобщава, че ще пусне 20-годишни кредити с фиксиран нулев лихвен процент и 30-годишна ипотека с 0.5% лихва.

По сделката на Jyske Bank кредиторът пояснява, че длъжниците ще правят месечни погасителни вноски както по обикновените заеми, но оставащото задължение ще се намалява всеки месец с по-голяма от платената сума. С други думи, никой няма да получава пари на ръка, а просто ще се опрощава част от дълга. В действителност  обаче кредитополучателите ще платят малко повече, отколкото са взели заради комисионните и таксите за сключване на споразумението.
Своеобразно  доказателство  колко странна е новата ипотека за клиентите е това, че  банковата рубрика "Често задавани въпроси" се задръсти от коментари и изявления от сорта: "Как е възможно това?", и с традиционния отговор: "Да, прочели сте го вярно".
Ипотеката е възможна, защото Дания, подобно на Швеция и Швейцария, свали лихвите на паричните си пазари доста под нулата. А очакваната нова финансова криза може да наложи още по-големи минуси. С новия си кредитен инструмент Jyske Bank може да излезе на пазара и да заеме пари от институционалните инвеститори при минусови лихви и просто да ги прехвърли на клиентите. Отрицателният ефект е, че вложителите няма да получат нищо за депозитите си и могат да понесат загуби, ако лихвите станат отрицателни.
Това вече се случва в Швейцария, където националният банков първенец "Ю Би Ес" уведоми богатите си клиенти, че въвежда "налог" от 0.6% годишно върху депозити на сума  над 500 хил. евро. В Дания лихвените проценти по спестовните сметки в Jyske Bank - датският еквивалент на британските Halifax или Nationwide - вече са нулеви. И банките там обмислят да последват швейцарския пример с отрицателни лихвени проценти по големите депозити. В момента в Дания основната лихва е минус 0.4% срещу 0% в еврозоната и 0.75% във Великобритания.
Подобни безумия вероятно вещаят края на съвременната псевдо икономика. Това разсипниците да се насърчават, а да се потиска спестовността е пълна глупост. В крайна сметка, ще започне "производство" на "пари", и ще намелее производството на стоки и услуги. Т.е. хиперинфлация...
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари