понеделник, 19 август 2019, 16:30 ч.

Класация

Влязохме в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

BNews.bg

Влязохме в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

От "Грийнпийс" - България подчертават, че заради неглижирането на нормите за серен диоксид срещу България има заведено дело от Европейската комисия.

България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Това показва изследване на "Грийнпийс" - Индия, озаглавено "Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO2".

Другите две страни от Европа, които влизат в класацията, са Сърбия и Украйна.

От екологичната организация посочват, че основните източници на серен диоксид в страната ни са централите от Маришкия басейн (ТЕЦ "Марица-изток 2" и ТЕЦ "Брикел"), както и ТЕЦ "Бобов дол".

"Класацията е тъжен факт, който говори за нежеланието на управляващите в България да погледнат фактите. Още по-тъжно е, че с цената на всичко пазят внушението, че въглищните динозаври са жизнено важни за страната", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България. Според нея това изправя страната ни пред криза, тъй като забавяме създаването на национални стратегии за регионите и тяхното развитие отвъд въглищата и не кандидатстваме за средства от създадените за целта фондове.

От "Грийнпийс" - България подчертават, че заради неглижирането на нормите за серен диоксид срещу България има заведено дело от Европейската комисия.

Припомняме, това е второто дело срещу страната ни пред Съда на ЕС във връзка с качеството на въздуха, след като през 2017 г. България беше осъдена за високите норми на фините прахови частици.

От екологичната организация изтъкват, че твърдението за евтината енергия от въглищата в Маришкия басейн отдавна е мит, напомняйки, че в края на 2018 г. правителството плати 360 млн лв., за да спаси от фалит ТЕЦ "Марица-изток 2".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Борисков - 18:44, 19 авг.

    Бравооо.. на правителсвото

Напиши коментар

Коментари