вторник, 20 август 2019, 17:00 ч.

Развода

Доналд Туск посече страшно надеждите на Борис Джонсън за "Брекзит"

BNews.bg

Доналд Туск посече страшно надеждите на Борис Джонсън за "Брекзит"

ЕС отхвърли плана на британския премиер за ирландската граница.


Председателят на ЕС Доналд Туск обяви, че дотогава, докогато британският премиер Борис Джонсън не предлага "реалистични алтернативи" на предпазния механизъм за избягване на твърда граница на остров Ирландия, той всъщност подкрепя "възстановяването на граница", пишат световните медии. Ключова част от предложенията за развод между Европейския съюз и Великобритания имат за цел на острова да се избегнат физически граници между членката на ЕС Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

И двете страни се ангажираха с прокарването на предпазния механизъм, за да се запази границата отворена в споразумението с бившия британски премиер Тереза Мей, но новият премиер Борис Джонсън яростно се противопоставя на предпазния механизъм. Туск написа в "Туитър", че "онези, които са против предпазния механизъм и не предлагат реалистични алтернативи, всъщност подкрепят възстановяването на граница.

Дори и да не го признават". Междувременно от Европейската комисия (ЕК) коментираха, че предпазният механизъм е единственото средство, признато както от Лондон, така и от Общността, с което ще се избегне завръщането на масирани гранични проверки на остров Ирландия след Брекзит.

Вчера Джонсън изпрати писмо до ЕС с искане Брюксел да се откаже от предпазния механизъм в споразумението за развода. "Писмото не осигурява юридическо оперативно решение за предотвратяване връщането на твърда граница на остров Ирландия", изтъкна говорителката на ЕК Наташа Берто, допълвайки: "Нашата позиция по отношение на предпазния механизъм е добре известна... Това е единственото средство, установено досега от двете страни, за да се спази този ангажимент."

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари