сряда, 21 август 2019, 12:30 ч.

Ще отговаря за киберсигурността

Секретарката на Валери Симеонов се разграничи от него!

BNews.bg

Секретарката на Валери Симеонов се разграничи от него!

Снимка: Канал 3

Тя обясни, че в съвета ще влизат 18 експерти - от силовите министерства, ще има представител на президента и т.н.


Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения. Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова в ефирна на Нова телевизия.

Предложението да бъде председател на съвета идва от премиера Бойко Борисов, каза тя. Той лично й е предложил на 19 август. Николова обясни, че в съвета ще влизат 18 експерти - от силовите министерства, ще има представител на президента и т.н. Тя обясни, че ще е необходимо да се изготви стратегията по киберсигурност, а след това да се определи и национален координатор на съвета. "След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП, държаввата предприе редица фактори. Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност", каза вицепремиерът. Тя отрече спекулациите, "че я вкарват в капан", предлагайки й поста.

"През последните 2 години сме свидетели на европейски хакерски атаки, пострада и Германия", каза Николова. Тя припомни, че Съветът на Европа наскоро прие наредба, която посочва редица санкции, които ще са срещу хакери. Категорично ще има промени в закона, обясни Николова. И добави: "Вече започнахме промени в Закона за електронното управление" Тя заяви, че ще предложи промени в Наказателния кодекс, тъй като в момента санкциите били изключително занижени. Ще предложи от 5 до 15 години за компютърни престъпления - проникване, хакване, установяване на система, хакване на пароли, изброи тя.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари