сряда, 21 август 2019, 14:00 ч.

Процедурата била отворена за всички

Теменужка Петкова избяга от въпрос за мерака на Христо Ковачки да строи АЕЦ ”Белене”

BNews.bg

Теменужка Петкова избяга от въпрос за мерака на Христо Ковачки да строи АЕЦ ”Белене”

По отношение на сеизмична сигурност на площадката, периодично са извършвани проверки от БАН.

Процедурата беше отворена за всички. Основният акцент трябва да е в това, че в процедурата участват световноизвестни компании. Това е много сериозна заявка. Ще преценим какво предлагат българските компании. АЕЦ „Белене“ е българска централа. Страната ще участва в проекта чрез НЕК. Ние ще участване с апорт на всички активи-с оборудването. Не се предвиждат държавна и корпоративна гаранции, и договори за изкупуване на енергия.

С този отговор енергийният министър Теменужка Петкова избяга от въпроса дали фирмите, кандидати за строителството на АЕЦ „Белене“, са на Христо Ковачки.

 Има сериозен интерес към АЕЦ „Белене“. Много обмисляхме какви етапи да съдържа проекта.  Беше дадена възможност на други компании да сключат договори за изкупуване на енергия. Стратегическите инвеститори ще строят АЕЦ „Белене“.

  Изненада ме появата на български консорциум. Приятна, разбира се. Не мога да дам детайли за тези консорциуми. Има комисия, която е назначена. Тя ще направи налази на всички заявки за кандидати за стратегически инвеститори.

Срокът за работа на комисията относно заявленията ще приключи до 90 дни. Може и срокът да се удължи. Това не са оферти, а заявления за участие в процедурата. Ще се направи кратка листа с компаниите, с които ние искаме да преговаряме.

  Условията на процедурата са тези. Трудно ми е да кажа дали са възможни отстъпки. Това е процедура, дадена от българския парламент. Каквото реши той, това ще се случи.  По отношение на сеизмична сигурност на площадката, периодично са извършвани проверки от БАН. Тя е абсолютно сигурна. Другите приказки са преувеличения.  Документите, които съм видяла на БАН сочат, че площадката на Белене е една от най-спокойните възможни зони в страната.  Реакторите се намират на АЕЦ „Белене“ от 2017 г. те се съхраняват така, както пише в инструкциите на заводите производители.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • минаващ - 13:16, 23 авг.

    Енергийната калинка когато и да си подаде ОСТАВКА!та, все ще е късно...

Напиши коментар

Коментари