сряда, 21 август 2019, 16:00 ч.

След скандала Апартаментгейт

Внесоха случая "Златен век" в прокуратурата и ВСС

BNews.bg

Внесоха случая "Златен век" в прокуратурата и ВСС

Членовете на комитета заявяват категорично, че делото, което се води в момента, не касае разрешението за строеж.

След скандала Апартаментгейт институциите вече не можеха просто да се правят, че казусът "Златен век" не съществува. Април месец, след среща при премиера с всички отговорни институции, регионалният министър г-жа Аврамова, заедно с началника на ДНСК, кметът и главният архитект на София обявиха, че разрешението за строеж на 120-метровата сграда на лозенския хълм е изтекло през 2017г. и не може да бъде подновено. Началникът на ДНСК трябваше да подготви заповед, с която окончателно да прекрати това строителство. Такава заповед, обаче, не e издадена и до момента.

Така започва писмо до медиите на Инициативен комитет "Лозенец".

"Отказът на отговорната по закон институция да се произнесе за валидността на разрешението за строеж на тази сграда от 2017г. представлява престъпно неизпълнение на служебните задължения. Поради тази причина сигнализирахме прокуратурата с искане да провери дали е налично виновно поведение от страна на началника на ДНСК.", пишат още от ИК "Лозенец".

Инициативният комитет продължава с това, че заповедта, която е издадена от Дирекция "Национален строителен контрол" е била за временно спиране на строителството на сградата поради редица технически проблеми. Самата заповед е отменена на първа инстанция от съда. "Съдия Ситнилска се произнася, че отменя заповедта за временно спиране, но в самия край на мотивите за това свое решение тя изразява становище, което не е свързано с предмета на делото и е силно противоречиво.", споделят от ИК.

Според Инициативния комитет съдия Ситнилска цитира позицията на ищците от "Артекс" относно срока на валидност на разрешението за строеж, като заявява, че то изтича пред 2028г. В процеса на делото не са представени аргументи в обратна посока, защото от ДНСК отказват да вземат отношение за срока на разрешението. Притеснителното е, че взимането на отношение за срока на разрешителното не може да се обжалва, защото то е само в мотивите, няма го в диспозитива на заповедта. Но това становище остава в правния мир и умишлено или не, то служи като превенция пред институциите. Казва им се, не се произнасяйте за срока на разрешението за строеж, не издавайте заповед за спиране. Подобна роля на съда не е отредена в правния мир.

"Административният съд се произнася по конкретни въпроси на база конкретни административни актове. Не е редно да се произнася за евентуални бъдещи актове на институции и то вземайки предвид само едната страна на спора без защита на другата позиция. Без да влизаме по същество в противоречията на самото тълкувание, което приема съдията относно поправката "Артекс" и безкрайните разрешителни за строеж, подновявани с изменения в проектите, считаме, че актът на съдия Ситнилска е силно проблематичен, както и нейното поведение по този казус. Затова внасяме сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане да разгледат казуса и да се произнесат, доколко подобно произнасяне по тема извън обхвата на делото е допустимо и да предприемат необходимите действия за възстановяване доверието в институцията." пишат ИК "Лозенец".

Членовете на комитета заявяват категорично, че делото, което се води в момента, не касае разрешението за строеж. За това трябва да се произнесат от ДНСК. Непроизнасянето не говори само за некомпетентност, то поражда съмнения за престъпно поведение, допълват те.

"Ако от Строителния контрол нямат капацитета да формулират аргументирана и издържана заповед за окончателно спиране на строителството, от ИК "Лозенец" сме готови за наша сметка заедно с юристи да подготвим такава заповед и да я изпратим до началника на ДНСК. На него ще му остане само да я подпише."

Още по-значимият въпрос остава как при единодушие на премиер, регионален министър, началник ДНСК, кмет и главен архитект на София за необходимостта от заповед за незаконно строителство на обекта Златен век, в крайна сметка такава заповед липсва. #Кой не позволява да се издаде такава заповед? #Кой стои не само над директори, кметове и министри, но стои и над министър-председателя? #Кой взима решенията? - това са настойчивите въпроси, с които ИК "Лозенец" завършва писмото си до медиите.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари