сряда, 21 август 2019, 17:54 ч.

Непознаването на закона дава възможност за спекулации!

Димитър Байрактаров: Назначението на Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурност е поради липса на избор!

BNews.bg

Димитър Байрактаров: Назначението на Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурност е поради липса на избор!

Все повече хора коментират назначението на Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурност. Би Нюз потърси за коментар водещия журналист и депутат от 43-то Народно събрание Димитър Байрактаров.

Би Нюз- Как ще коментирате назначаването на вицепремиера Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурността и защо Бойко Борисов избра точно нея?

Д.Байрактаров- Мисля, че е редно да сложим край на една огромна спекулация. Не ѝ прави чест и на самата г-жа Николова да спекулира и да се прави на значима. Борисов я назначи поради липса на избор и защото Закона за Киберсигурността го задължава. По закон тази длъжност се заема от вицепремиер, а сега ви обяснявам защо точно Марияна Николова! В състава на Съвета по киберсигурността влизат министъра на отбраната, който в нашия случай е и вицепремиер, влиза министъра на външните работи, който в нашия случай е и вицепремиер, тоест двама вицепремиера отпадат, остават Томислав Дончев, който обаче още преди три месеца заяви, че не може да поеме този пост и накрая остава въпросната Марияна Николова, премиерът Борисов просто трябва да спази закона.

Б.Н.-  Искате да кажете, че Борисов просто не е имало кой друг да определи за този пост!

Д.Б.- Точно това ви казвам, защото това изисква и закона от Борисов. Тъжно е, че водещи медии и телевизии не си направиха труда да прочетат закона, а въпросната госпожа днес допълнително спекулира, че лично премиера и бил предложил. Ами кой да ѝ предложи като закона го изисква? Все пак е редно да кажем, че като председател на този съвет от тази госпожа нищо не зависи, тъй като чл.7, ал.2 гласи следното: "Управлението и организацията на системата за киберсигурност се осъществяват от Министерския съвет.". Съвета по киберсигурност е координиращ орган към Министерски съвет.

Б.Н- Да не намеквате, че опита на Николова като секретарка е по-полезен в този случай отколкото някакви познания по киберсигурност.

Д.Б.- Вие го казвате, но реално е точно така. Състава на Съвета по киберсигурност е законово устанувен чрез чл. 9 , ал.3 от закона и той е следния:
Членове на Съвета по киберсигурността са:
1. министърът на вътрешните работи;
2. министърът на отбраната;
3. министърът на външните работи;
4. министърът на финансите;
5. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
6. министърът на енергетиката;
7. министърът на здравеопазването;
8. министърът на околната среда и водите;
9. началникът на отбраната;
10. главният секретар на Министерството на вътрешните работи;
11. председателят на Държавна агенция "Национална сигурност";
12. председателят на Държавна агенция "Разузнаване";
13. директорът на Служба "Военна информация";
14. началникът на Националната служба за охрана;
15. председателят на Държавна агенция "Електронно управление";
16. секретарят на Съвета по киберсигурността;
17. секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет;
18. представител на президента на републиката, изрично определен от него с указ.
Както виждате състава на този съвет практически е от половината Министерски съвет, а решенията и предложенията са колективни. По-важна роля има Националният координатор по киберсигурност защото той ръководи изготвянето и актуализирането на Националната стратегия за киберсигурност и пътната карта към нея.

Б.Н.- Готова ли е България за осъществяването на киберсигурността?

Д.Б.- За съжаление има много какво да се желае, но на първо място държавата е крайно време да отдели финансов ресурс за наемането на висококвалифицирани и подготвени кадри и експерти в тази област. Не приемам оправданието, че нямало пари. Точно във вашия сайт четох за държавни служители, които получават по няколко стотин хиляди лева заплата. И служителите, които бяхте посочили спокойно мога да кажа, че не заслужават и една десета от тези високи възнаграждения. Крайно време е да разберем, че електронното управление спестява много време и ресурс и нужно да бъде подсигурено със сериозна сигурност и подготвени кадри. Държавата и управляващите са длъжни да го направят, в противен случай ще имаме много проблеми. 

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Кавал Бюрекофф - 07:17, 22 авг.

  Клакьори бюрркови! :(

 • Косьо - 22:48, 21 авг.

  Байрактаров е голям пич!

 • Ани - 20:42, 21 авг.

  Димитър Байрактаров беше най-стойностния депутат, но явно в България кадърните хора не са на почит! Вина имаме и всички ние защото търпим простаци да ни управляват!

 • До Марин - 20:12, 21 авг.

  Нали затова го занулиха Байрактаров, защото е мислещ и знаещ. Собствениците на медии много добре знаят способностите му, но си назначават послушни калинки за журналисти!

 • Марин - 20:09, 21 авг.

  Приятно е когато прочетеш смислен и аргументиран коментар по дадена тема. Журналистиката ни има нужда от знаещи и мислещи журналисти като Байрактаров!

 • Българин - 20:03, 21 авг.

  Много точен и компетентен анализ на Байрактаров. България има нужда от хора като него, а се чувства липсата му от екрана!

Напиши коментар

Коментари