четвъртък, 22 август 2019, 11:30 ч.

След вчерашните сигнали

Нямало място за тревога около бомбените заплахи срещу летища и медии

BNews.bg

Нямало място за тревога около бомбените заплахи срещу летища и медии

И според Орен Елималех, консултант по киберсигурност към правителството на Израел, на заплахите от вчера не би трябвало да се гледа сериозно.

Седем сигнала за бомби вчера доведоха до евакуации и проверки на четири летища и в сградите на няколко медии. Текстът на имейлите е един и същ и създава впечатление, че е създаден чрез Google Translate.

Анализите показват, че нямало място за тревога. Целта е била паника и затруднения при работата на летищата, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви експертът по киберсигурност Красимир Коев, който работи в голяма американска корпорация.

По думите му възможно е и целта да е да се тества как действат българските киберспециалисти при заплаха.

Запитан защо имейлът е изпратен и до медии той отговори: "Медиите са едно от основните информационни оръжия - засилва се ефектът - медиите гръмват, паниката се усилва, плъзват слухове - хората се притесняват, някои реагират неадекватно."

Според него една от мерките за противодействие на подобни атаки би била една добра агенция за киберсигурност, която може да сведе до 5 часа времето за реакция - блокиране, установяване на физическите извършители.

И според Орен Елималех, консултант по киберсигурност към правителството на Израел, на заплахите от вчера не би трябвало да се гледа сериозно.

Той обяви, че такива заплахи има и в Израел, но властите там не пристъпвали към евакуация на пътниците толкова бързо.

„Да се евакуира цялото летище е скъпо - проверяваме, без да казваме на пътниците и като пазим тяхната сигурност, за да не се създава паника", уточни израелският експерт.

Елималех все пак оцени реакцията на българските власти като добра.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари