четвъртък, 22 август 2019, 13:30 ч.

Изплагиатства

Стратегията за киберсигурност, която Мариана Николова ще пише, я има от 3 години

BNews.bg

Стратегията за киберсигурност, която Мариана Николова ще пише, я има от 3 години

Снимка: Канал 3

Проектът е изготвен от междуведомствена експертна група.

Стратегията за киберсигурност, която вицепремиерът Мариана Николова обяви, че ще подготвя, всъщност отдавна е написана, припомнят експерти.

Още през юли 2016 г. Министерският съвет приема Национална стратегия за киберсигурност „Кибер устойчива България 2020”, която, както е видно от името на документа, предвижда мерки в тази област до края на 2020 година. Целият документ може да бъде разгледан тук.

Стратегията предвижда създаване на киберразузнаване, специализиран "киберрезерв" в армията, както и център за борба с киберпрестъпността и аналог на спешния тел. 112, на който да се подават сигнали за престъпления в интернет. Проектът е изготвен от междуведомствена експертна група.

Само преди ден стана ясно, че вицепремиерът Мариана Николова, която наследи Валери Симеонов в кабинета, става председател на Съвета по киберсигурността. Съветът, от своя страна, ще има задача да изготви... стратегия за киберсигурност. "Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", обясни в интервю Николова.

Създаването на съвета идва след хакерската атака над базата данни на НАП, която изтече чувствителна лична информация за милиони данъкоплатци.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Observer - 17:45, 22 авг.

    Тази странна "оса", специалистка по кибер сигурност страхотно ми напомня на едно подобно насекомо, което беше външен министър Румяна накоя си, която се провали пред цяла Европа като кандидат за висок пост... Но както се казва в поговорката "никога не е късно да се на..." Останалата част от думата я знаете дори и без да имат въображение!

Напиши коментар

Коментари