неделя, 25 август 2019, 17:22 ч.

Здравната каса се ръководи от аматьори

BNews.bg

Здравната каса се ръководи от аматьори

Здравното министерство регламентира възможности, при които на пациентите може да бъдат поискани пари в болниците.
"Съществена промяна от това няма да настъпи, те и сега действат тези текстове. Тази поправка почти не засяга темата със заплащането", заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че доплащането е в най-голям размер за лекарства – над 60% от всички доплащания, над 30 % от доплащанията са в извънболничната медицинска помощ и едва 10% в болниците. Предложението на МЗ засяга само доплащанията в болниците. Те като обща сума са малко, но проблемът е, че са изключително неравномерното разпределени. Има хора, които доплащат по няколко хиляди лева, а други - почти нищо. Доплащането се осъществява основно, чрез избор на екип и чрез медицинските изделия. И двете възможности касаят само хирургичните специалности. Предложението, обаче не решава дори и тези проблеми. Аналогичен текст на предложения в закона и сега действа, само, че в Наредбата за достъпа до медицинска помощ.

Проблемът с доплащането не може да бъде решен, ако не се реши този с неправилно определените цени на медицински услуги, както в болничната, така и в болничната медицинска помощ. В повечето случаи цените на НЗОК са определяни лобистки. Тези цени трябва да се коригират, но няма кой да го направи – НЗОК се управлява от аматьори – представители на синдикати, на работодатели , на пациенти и държавни чиновници.
 Бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков се съгласи с голяма част от твърденията на Стойчо д-р Кацаров и на свой ред отбеляза, че Здравната каса е социален инструмент, който изравнява възможностите на пациентите, плащайки минимален пакет.
"При всяко положение, за нещо повече някой трябва да плати. Няма лошо ако бъде регламентирано", коментира доц. д-р Спасков в "България сутрин".
Той е на мнение, че ако НЗОK се ръководи от актюери, ще се определят реални цени на медицинските услуги, тъй като в момента цените в Касата се определят по възможности.
По отношение на промените, кооито предвиждат акушерите и медицинските сестри да имат възможността да разкриват свои практики, Д-р Кацаров сподели:
"Това е стъпка в правилната посока. Тази дейност, обаче няма да се заплаща от НЗОК, за това едва ли ще има сериозни последици.”
Д-р Спасков пък попита каква е причината да се създадат тези нови структури, след като и сега сестрите могат да работят под контрола на лекарите. И призна, че не може да разбере идеята те да работят самостоятелно.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари