вторник, 27 август 2019, 12:45 ч.

Код: Опасност

Учени: Топенето на леда в Сибир прави Европа негодна за живот

BNews.bg

Учени: Топенето на леда в Сибир прави Европа негодна за живот

Топенето на вечния лед в Сибир заради глобалното затопляне води до отделяне на големи количества въглероден диоксид. Това може да промени климата в Европа толкова, че континентът да стане негоден за живот, твърди руският геофизик Сергей Зимов, цитиран от ZDF.

“Има микроби, които спят от близо 50 000 години. Сега те се събуждат. Почти мога да ги чуя как дишат. И миришат. Организмите веднага започват да се хранят. В процеса те превръщат въглерода във въглероден диоксид. В нашия регион има толкова много вечен лед, че ако всичко се стопи, климатът в Европа ще стане негоден за живот”, казва Зимов.

Руският геофизик отбелязва, че вечният лед в Арктика съдържа два пъти повече въглерод, отколкото в цялата земна атмосфера.

Сергей Зимов и синът му Никита - агроном, проверяват изчисленията си с експеримент. От 20 години те реконструират условията на ледената епоха в район с големина на Лихтенщайн в североизточната част на Якутия. Двамата отсичат всички дървета, засаждат праисторически билки, заселват стада якове, бизони и зубри, които трябва да забавят глобалното затопляне.

“През декември пада дебел слой сняг. Той изолира почвата от студа. В търсене на трева животните дълбаят снега и го тъпчат. Следователно вечният лед замръзва по-добре през зимата. Това от своя страна го предпазва от топене през лятото”, казва Никита Зимов.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари