сряда, 04 септември 2019, 16:46 ч.

Политическите измамници изпълзяха от дупките си?

Кога адв. Десислава Филипова казва истината за Мая Манолова? Вижте какво е споделяла публично адвокатката за Манолова!

BNews.bg

Кога адв. Десислава Филипова казва истината за Мая Манолова? Вижте какво е споделяла публично адвокатката за Манолова!

От Би Нюз останахме безкрайно изненадани когато днес адв. Десислава Филипова в Нова телевизия заяви, че е член на инициативния комитет, който издига Мая Манолова за кмет на София. Вижте сами обаче какво разказва през 2015 г. същата адв. Десислава Филипова за същата Мая Манолова, която днес ни предлага за кмет на София: В защита на кандидатурата на г-н Пенчев за Омбудсман и срещу банковата застъпничка Мая Манолова, обслужваща гилдията на ЧСИ с колегите адвокат Камен Добрев, адвокат Жени Михайлова, адвокат Елена Иванова-Мирчева и адвокат Илиян Колев излязохме със становище в подкрепа на номинацията на г-н Пенчев.
Номинацията на депутата Мая Манолова за омбудсман е напълно неподходяща - застъпникът за банките Мая Манолова не може да защитава едновременно и гражданите.
Така може да се обобщи становището на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека", изпратено тези дни до Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика в НС, към която ни насочиха за отчитане позициите на гражданското общество по направените номинации за избор на омбудсман, който предстои да бъде проведен на 25.07.2015 г.
Освен от професионално естество недоверието ни е и от морални подбуди. През годините постовете, които заема - депутат, член на комисии и заместник-председател на НС, и отстояваните от нея позиции ясно показаха, че г-жа Манолова не работи в интерес на обществото. Считаме, че нейните действия вместо да помагат, я дискредитират.
Ще бъдем конкретни: Мая Манолова е сред основните застъпници по приемането на новия ГПК и на текстовете, касаещи заповедното производство в него, в частност - за незабавното изпълнение по прословутия чл. 417, срещу който протестират десетки хиляди ощетени българи.
На проведено на 27.06.2007 г. заседание на НС, на което се пристъпва към обсъждане на Глава XXXVII "Заповедно производство", след изчитане текстовете на чл.410-425 от ГПК, Мая Манолова защитава тезата за приемане на текстовете в предложения им вид, в т.ч. включването на банките в текста на чл. 417, т.2 от ГПК. Тогава тя заблуждава, че се касае за "евроизискване" банките да се снабдяват с изпълнителни листа срещу кредитополучателите по реда на заповедното производство. Текстът е приет с единодушие, след като народните представители са въведени в заблуждение от г-жа Манолова, че изпълняват изискванията на законодателството на ЕС.
На заседание на парламентарната комисия по правни въпроси през месец февруари 2015г., на което присъствахме лично като представители на фондацията, г-жа Манолова призна, че текстовете на ГПК от 2008 г., в т.ч. и относно заповедното производство, са приети набързо, без необходимата задълбоченост. И че е допусната една "огромна грешка и тя трябва да се признае". Тези текстове, приети с нейното решаващо съдействие, впоследствие доведоха до невъзрвратими загуби за икономиката ни и разориха десетки семейства и бизнеси.
Още нещо - стана ясно, че Мая Манолова е гласувала лично "ЗА" назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС на обсъждането на кандидатурата му в парламентарната група на БСП. След избухване на скандала и последвалите го протести Манолова призна, че тя е предложила Пеевски. Недоволството срещу нея личеше при всяка нейна поява пред и около парламента.
През 2014 г. правителството, сформирано от партията на Мая Манолова, прие Постановление на МС №215/24.07.2014г. за допълнение към тарифите за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, според което при плащане от страна на длъжника в предоставения му срок за доброволно изпълнение, пропорционална такса по т. 26 от ТТЗЧСИ не се дължи на частните съдебни изпълнители. Такава такса няма при доброволно изпълнение в срок по делата, образувани при държавни съдебни изпълнители. Няма никаква правна логика да се заплаща на частните съдебни изпълнители изключително високата такса по т. 26 от тарифата, в случаите в които те не са извършили никакво действие по принудително изпълнение, обстоятелство което се потвърждава и от съдебната практика. Непосредствено след това на 11.02.2015 год. Мая Манолова и група депутати внесоха предложение № 554-01-28 за Закон за изменение и допълнение на Закона за частните съдебни изпълнители, съгласно което в случаите, в които длъжниците заплащат дълга си в срока за доброволно изпълнение по чл. 428, ал. 1 от ГПК, те ще дължат на частните съдебни изпълнители половината от пропорционалната такса по т. 26 от ТТЗЧСИ.
Предложението на Манолова не бе в обществен интерес, а единствено - в полза на гилдията на ЧСИ.
Обаче, за всеобща изненада, Мая Манолова се яви по националните медии и създаде невярната представа , че предложението й защитавало длъжниците, като прикри от хората, че на тях вече им е предоставена много по-широка защита с приетото Постановление № 215/14 г. на МС.
Тук трябва да се припомни и случаят "Ванко 1" през 2006 г. и скандалната законодателна поправка на чл. 155 от НПК, чийто съвносител бе тя, задно с Татяна Дончева.
Несъгласието ни с номинацията на Мая Манолова за омбудсман е принципно, както е принципно и одобрението ни за работата на сегашния омбудсман Константин Пенчев, който би било добре да получи още един мандат.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Georgi - 12:32, 05 септ.

  Във връзка с общинските избори в София: Ти, мамо, ма роди проста, па я сама ше са изруся! Въпрос с понижена трудност: Коя от двете го е казала? И двете дядо попе, и двете.

 • Жоро - 11:08, 05 септ.

  Мая трябва моментално да изхвърли тази безкрупулна интересчийка от обкръжението си.

 • отвратен - 00:01, 05 септ.

  Тази световнонеизвестна силиконова калинка сутринта наговори такива безподобни глупости, че ме беше срам да я слушам. Нека не се заблуждаваме: настъплението на наглите и некадърните продължава. ГЕРБ и БСП са еднакво вредни.

 • Андрей - 19:29, 04 септ.

  Тази адвокатка беше изхвърлена като член на ГЕРБ и след това обикаляше като цветарка партиите, даже даваше безплатни правни консултации при патриотарите, но и там не я огря. Явно сега се е сдушила с Мая, което показва, че вълкът козината си мени, но нрава не!

Напиши коментар

Коментари