събота, 09 ноември 2019, 13:30 ч.

Заради Brexit:

Хаос на борсите и проблеми за фермерите в Северна Ирландия

BNews.bg

Хаос на борсите и проблеми за фермерите в Северна Ирландия

Ако Великобритания излезе от ЕС без сделка, за жителите на остров Ирландия се задават още проблеми.

Brexit се отразява на хиляди хора, още преди да е станал факт. Фермерите в Северна Ирландия вече търпят загуби, въпреки че Великобритания не е напуснала Европейския съюз. А ако Brexit настъпи без сделка за условията, за жителите на двете държави на остров Ирландия се задават и нови проблеми.

Границата между Ирландия и Северна Ирландия се извива по море и през планини до общо 500 км. На места тя разделя населени места на две или дори повече части. В исторически план тя е незаздравяла рана, но години наред свободното преминаване през нея беше символ на мир. В последните месеци границата стана повод за дебати, спорове и притеснения за бъдещето. Отражението на Brexit лесно може да се види в сектор като земеделието.

"Има голяма неяснота какво ще се случи. Brexit без сделка ще ни хвърли в неизвестното", каза фермерът Андрю Литъл. Той е на 26 години и работи във фермата, откакто е бил на 10. Наследил е малък бизнес от баща си и го е развил до 100 крави. Фермата продава млякото на юг от границата, в Република Ирландия, но твърд Brexit ще означава мита върху стоката.

"Ще фалирам веднага. Няма да мога да издържа. Ще се опитам да продам кравите, но кой ще ги купи?", пита разтревоженият фермер.

Brexit още не е факт, но в Северна Ирландия страдат от безпорядък. Цените на борсите са спаднали с 15% в сравнение с миналата година. Причината се крие в неизвестността. 

Ако цените паднат още, фермерите се опасяват от фалити, дори преди раздялата с Общността. 

72 милиона превозни средства минават през границата годишно. Лондон и Брюксел не могат да договорят какъв да е режимът дори за едно от тях.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари