вторник, 10 септември 2019, 19:30 ч.

Развитие по случая

Съдът освободи от наказателна отговорност разоралите дюните край къмпинг „Смокиня”

BNews.bg

Съдът освободи от наказателна отговорност разоралите дюните край къмпинг „Смокиня”

Няма методика, по която да изчислят щетите, а делото ще завърши най-вероятно с глоба.

Първото дело за унищожени дюни затъна в процедурни спорове. Съдът прецени, че унищожената природна забележителност в къмпинг „Смокиня” не е тежко престъпление и освободи от наказателна отговорност извършителите. 

Собственикът на парцела с разораната дюна Иван Нончев и багеристът, който през януари я заравни срещу сумата от 1000 лева, запазиха мълчание.

Макар че отказа коментар, на влизане в съдебната зала Нончев заяви, че „има документи, от които ще излязат някои работи".

Според прокуратурата три експертизи установяват, че безвъзвратно са унищожени близо 1300 квадратни метра дюни в защитена местност „Каваците", но щетите няма как да бъдат изчислени, защото липсва методика. Това дава възможност делото да се гледа по особени правила и да завърши само с глоба.    

„Относно имуществени вреди няма събрани нито едно доказателство по досъдебното производство", заяви съдията по делото Катя Господинова.

Хора от къмпинга разказват, че собственикът на парцела с унищожената дюна и друг път е нарушавал закона.

„С джипове се влизаше до тук до дюната, до която е разположена караваната. Най-брутално се влизаше тук, спираше се джипа, инсталирана химическа тоалетна, идваше правеше някаква проверка за 15-20 минути и обратно джипа", разказва Стоян Янков в къмпинг „Смокиня” .

„Трябва да се направи един закон, който ясно и категорично да каже - това са дюни и тук не можете да строите, не можете да поставяте каравани", смята Иванка Вълкова.

Регионалното министерство оцени унищожената дюна на 1 милион лева и поиска от извършителите 200 000 лева обезщетение.

Съдът не разреши иска, с мотив, че ще забави делото, което ще се гледа по същество.   

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ГНЕВЕН - 14:46, 11 септ.

    МРЪСНА ПОДКУПНА ИЗМЕТ!!! ДАНО УМРЕТЕ И ВИЕ И ДЕЦАТА И ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО! НЕ СЕ НАЯДОХТЕ- БИЗНЕСМЕНИ, ПОЛИТИЦИ, СЪДИИ ПРОЧИЕ ИЗРОДИ! ДОКАТО СЕ ПРИЕМЕ ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЮНИТЕ, НЯМА ДА ОСТАНЕ НИТО ЕДНА ДЮНА И ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕМ ОКОНЧАТЕЛНО В КЕНЕФА НА ЕВРОПА!

  • Дичо - 12:41, 11 септ.

    Явно подкупът е бил доста изкусителен. Пред очите ни го правят. И още ги търпим!

Напиши коментар

Коментари