четвъртък, 12 септември 2019, 17:00 ч.

ЦИК:

59 партии и 7 коалиции ще участват на местния вот през октомври

BNews.bg

59 партии и 7 коалиции ще участват на местния вот през октомври

На 6 формации е отказана регистрация.

66 формации, от които 59 партии и 7 коалиции, ще участват на предстоящите местни избори през октомври.

Това обяви по време на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Той уточни, че до крайния срок за регистрация, който беше до вчера, са подали документи 64 партии и 8 коалиции, но на няколко от тях са отказани регистрация.

"Беше отказана регистрация на 5 партии и една коалиция заради документални пропуски и недостатъчна числена подкрепа", обясни той.

"По отношение на партиите "Национално движение "Единство" и "Солидарност" броят на подкрепящите ги избиратели е по-малък от предвидения, тоест по-малко от 2500. Затова им е отказана регистрация. Такава е отказана и на ПП "Общество за нова България", ПП "Българска земеделска партия и коалиция" и "Блок на комунистическите партии", уточни Андреев.

За сравнение, през 2014 г. са били регистрирани 71 партии и 3 коалиции. До момента са постъпили девет жалби и три сигнала. Седем от тях са свързани с назначаването на Общинските избирателни комисии и два са на "Воля" и БАСТА срещу решението на ЦИК да се приемат документи на три места, а не на едно, както беше досега.

Говорителят на ЦИК уточни още, че на 16 септември изтича срокът, в който партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии.

"На тази дата следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн медии и доставчиците на онлайн новинарски услуги да качат тарифите в своите интернет страници, като в този срок трябва да ги предоставят на общинските избирателни комисии, ако медиите са с регионален обхват, а ако са с национален в ЦИК. Всички медии трябва предоставят тази информация и на Сметната палата. Електронните медии трябва да качат тарифите си на своите интернет страници до 16-и, а до 26 септември да предоставят тарифите си в ЦИК", обясни Александър Андреев.

Онези граждани на държави-членки на ЕС, които отговарят на изискванията за активно избирателно право, могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Изключение правят тези, които вече са вписани за предишните избори през 2015 г. Те автоматично ще бъдат включени в списъците. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари