вторник, 17 септември 2019, 14:30 ч.

Черна хроника

Само през август: 19 деца са загинали

BNews.bg

Само през август: 19 деца са загинали

19 деца са загинали, а 774 са били ранени при автомобилни катастрофи от началото на годината до края на август, съобщи пред журналисти Мария Ботева от „Пътна полиция“. По думите й над 920 водачи, които превозват пътници, са санкционирани за нарушения за същия период, а общо над 5 500 нарушители са се движили с автомобили с техническа неизправност.

Техническа неизправност е едно от нарушенията, санкционирани от „Автомобилна администрация“ при проверките на училищни автобуси. Над 1 000 проверки е извършила Агенцията в рамките на един месец преди началото на учебната година, каза пред журналисти заместник-директорът й Дамян Войновски. Той допълни, че са направени предписания и са издадени седем акта, а автобуси без обезопасителни колани не са установени.

Ученическите автобуси в страната са близо 5 хиляди, посочи Дамян Войновски. По неговите думи преди началото на учебната година са проверени над 1 000 от тях.
 "Там, където сме констатирали нарушения, сме дали предписания, тъй като голяма част от автобусите не извършват реални превози. Имаме издадени 7 акта за установени нарушения при тези, които са извършвали".

Войновски уточни, че нарушенията са от естеството на шофиране без изкаран психотест, без карта за квалификация, техническа неизправност на автобуса, и за непреминат допълнителен технически преглед за превоз на деца.

Глобите са между 500 и 5000 лева в зависимост от това дали нарушението е на шофьора или на превозвача, уточни Войновски.
Над 920 водачи, които превозват пътници, са санкционирани за нарушения от началото на годината, заяви Мария Ботева от "Пътна полиция".
"Повече от 5 560 са всъщност изобщо наказаните водачи на превозни средства, които са се движели с някаква неизправност. Повечето от тях са с фишове, тъй като законът претърпя известни промени", допълни тя.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари