сряда, 18 септември 2019, 11:00 ч.

Системата за наблюдение на атмосферата Коперник

Озоновата дупка над Антарктика е най-малката от 30 години насам

BNews.bg

Озоновата дупка над Антарктика е най-малката от 30 години насам

Освен това тя се намира доста по-далеч от полюса.

Озоновата дупка, която се намира над Антарктика е със значително по-малък размер. Това е най-малката измерена дупка в последните 30 години, сочи доклад на “Системата за наблюдение на атмосферата Коперник”.

Според измерванията на учените озоновата дупка се е отворила много по-малко тази година, отколкото предишни години. Освен това тя се намира доста по-далеч от полюса. От агенцията прогнозират стабилни нива на озон в атмосферата ни.

Озонът е молекула, която се образува от три атома кислород. Той е отговорен за предпазването на Земята от опасна ултравиолетова радиация. Газът се образува и унищожава постоянно в стратосферата на около 20-30 км над земната повърхност.

При незамърсена атмосфера този процес по образуване и унищожаване на озона е в баланс. При човешка дейност обаче в атмосферата се отделят хлорни и бромни химикали, които дисбалансират процеса и причиняват отварянето на озонова дупка над Антарктика всяка пролет от септември до октомври.

През 1987 г. е подписан т.нар. “Монреалски протокол”, който забранява използването на най-опасните за озона газове в световен мащаб.

Тазгодишната озонова дупка е с размери малко над 5 млн. кв. км. За сравнение, миналата година по това време дупката е била с размери над 20 млн. кв. км.

“В момента трябва да погледнем на това намаляване като на интересна аномалия и да го изучим максимално”, коментира Ричард Енделен от агенцията. “Това не е свързано с “Монреалския протокол”, тъй като хлор и бром все още могат да бъдат открити в атмосферата. Все още не знаем какво означава това като част от голямата картина на световните климатични промени”, допълва той.

От Световната Метрологична организация прогнозират, че е възможно Земята да достигне нивата на озон от преди 1970 г. до 2060 г.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари