сряда, 18 септември 2019, 12:00 ч.

Измененията са породени от необходимост

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора

BNews.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора

Те бяха гласувани със 122 гласа "за", 1 - "против", и 5 - "въздържал се".

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора със 122 гласа "за", 1 - "против", и 5 - "въздържал се".
Измененията са породени от необходимостта от ефективно прилагане на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с престъплението, предаде БТА.

Със законопроекта се гарантира период за възстановяване и размисъл, който се предоставя на жертвите на трафик на хора за първоначално възстановяване след травмата, за прекъсване на връзките с трафикантите, както и за вземане на съзнателно и информирано решение дали да съдействат за наказателното преследване на извършителя.
С измененията се създава възможност за откриване на специализирани приюти за последваща реинтеграция, както и за осигуряване на безплатна правна помощ и подходяща езикова помощ на жертвите на трафик. Увеличава се срокът за настаняване на тези хора в приюти за временно пребиваване, като се въвежда минимален срок от 30 дни и се създава възможност за продължаване на срока на настаняването по предложение на съответния приют.

Създава се законодателна възможност за назначаване на секретари на местните комисии за борба с трафика на хора и се променят органите, задължени да предприемат мерки за закрила на деца, станали жертви на подобен тип престъпления.  

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари