четвъртък, 19 септември 2019, 16:30 ч.

Скандално

При чумата: Заклани прасета се оказаха живи

BNews.bg

При чумата: Заклани прасета се оказаха живи

Провeрките на властите установиха два случая, при които собственици на прасета са отчели, че са ликвидирали свинете си, взели са обезщетение за дезинфекция, но се оказало, че в действителност прасетата не са заклани.

Случаите са от силистренското село Калипетрово.

По единия от случаите вече се работи за издаване на наказателно постановление, съобщават от Областната администрация в Силистра след провеждане на заседание епизоотичната комисия.

Проверката ликвидирните вече стопанства продължава и тези дни в различни населени места, включително и ГКПП Силистра и ГКПП Кайнарджа във връзка с предприетите мерки. Предстои втора проверка, вече на „европейско ниво“, но за област Силистра тя ще бъде само по документи, т.е. проверяващи няма да посещават обектите с АЧС, съобщават още от Областната управа.

Подобни проверки вече текат и в Русенско, стана ясно след заседанието на Областната епизоотична комисия. Към момента проверени са вече 89 от общо 788 стопанства, където са отглеждани прасета за лични нужди, като е имало опасения за укрити животни, но при проверката такива не са констатирани. Към настоящия момент са подадени сигнали за налични прасета от тип „заден двор“ в две населени места от областта, казват от Русее. Резултатите от проверката на място ще станат ясни по време на следващото заседание на епизоотичната комисия, допълват от там.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари