петък, 20 септември 2019, 19:30 ч.

Напрежението расте

Здравни асоциации гневни: Проблемите в сектора ще ескалират

BNews.bg

Здравни асоциации гневни: Проблемите в сектора ще ескалират

Конкретно, организациите подкрепят исканията на Съюза на общинските болници в България за изплащане на надлимитната дейност.

"Повод за позицията, която изразяваме е, че проблемите в българското здравеопазване не се дължат на юридическата форма на лечебните заведения, каквато е позицията на отделни активисти и политически сили, тиражирана в медиите." Така започва писмо на Българска болнична асоциация и Национално сдружение на частните болници. Към изразената позиция се присъединява и Национално сдружение на областните многопрофилни болници. 

Реалните проблеми и задачите пред здравеопазването да се решават със системна и методична експертиза и нормативна регулация на всяко направление, което генерира недоволство и напрежение в нашите пациенти и изпълнители на медицинската дейност, призовават двете организации.

Те допълват, че са обезпокоени от факта, че "проблемите, трупани с години в сектора все повече ескалират и вместо да се решават, се използват за политически цели".

"Наясно сме, че предстоят избори, но подобни послания пред обществото по социално значимите въпроси на здравеопазването не съдържат решения, а придобиват характер на популистки предизборни клишета".

Организациите са категорични, че пациентите искат качествено лечение в среда, отговаряща на съвременните медицински стандарти, "а не политически внушения и противопоставяне на лечебните заведения с общинска и държавна собственост на тези, които са частна собственост." Юридическата форма на регистрация не може сама по себе си да осигури решение на натрупаните проблеми. Акцентирането върху нея навява на мисълта за лобизъм, пишат още те.

Организациите съветват политиците да се информират за обединените усилия на БЛС и всички легитимни болнични организации - на университетските, областните, общинските и частните болници, които вече 2 месеца съвместно обсъждат възможностите за решаването на наболелите проблеми на българското здравеопазване.

Конкретно, организациите подкрепят исканията на Съюза на общинските болници в България за изплащане на надлимитната дейност.

"Ние, представителите на Българска болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, изразяваме своята пълна подкрепа на справедливите искания, залегнали в Декларацията на Съюза на общинските болници в България."

Мнението им е, че нерешените въпроси, свързани с изплащането на така наречената "надлимитна дейност", касаят всички изпълнители на болнична медицинска помощ, независимо от формата им на собственост. Те са и част от причините за финансовата нестабилност на системата на здравеопазване и заплаха за фалит на немалко лечебни заведения.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари