събота, 21 септември 2019, 16:00 ч.

Да бъдеш убиец у нас е доста примамливо

Убивай българи – Калпакчиев е насреща

BNews.bg

Убивай българи – Калпакчиев е насреща

Да бъдеш убиец в България е доста примамливо, защото ще излезеш от затвора много преди присъдата ти да изтече. Гарантирано е от съдия Калин Калпакчиев. Днес бяха публикувани мотивите за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, който излежаваше 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Оказа се, че положителните характеристики, дадени за убиеца от Българския хелзинкски комитет и двама пастори, са един от мотивите на Апелативният съд да пусне на свобода австралиеца, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на съда в четвъртък. Същият този комитет през 2015 г. номинира килъра за “Човек на годината”, защото създал сдружение, което щяло да се бори за правата на затворниците.

Въоръжен с подобни “сериозни” мотиви съдията на “Америка за България” и близък до кръга “Капитал” Калин Калпакчиев отмени решението на Софийски градски съд да остави убиеца зад решетките и го пусна, въпреки доказателствата на прокурора и на юрисконсулта на затвора, че осъденият нито се е разкаял, нито се е поправил. “Положителният процес е започнал през 2016 г., т.е. по времето, когато е наближавало той да изтърпи фактически половината от наложеното му наказание, което е основание той (Полфрийман), да поиска условно предсрочно освобождаване”, казва прокурор Трифонова.

Юрисконсултът на Софийския затвор посочва, че ако австралиецът бъде освободен предсрочно, резултатът ще бъде, че “специалната превенция не е постигнала целта си, не е оказала нужното превъзпитателно въздействие на лишения от свобода и за това говори неговото демонстративно протестно поведение и несъгласие с налаганите ограничения, неспазване на правилата, които е установила пенитенциарната система”. Самият Полфрийман се ожали от служителите на затвора, които не се грижели за правата му. “Ако излизам условно предсрочно, искам да продължавам моята дейност, като част от Българското затворническо сдружение. Ако не бъда пускан, също ще продължавам с реформите на българската затворническа система, това е вече моя страст и ориентация”, заяви пред магистратите убиецът. Той обяви, че вече има осигурена работа на три места – в България, Австралия и Германия. Той се похвали, че със стачки, протести и обжалване е направил достъпни мерки за поощрения и различни програми зад решетките. От думите му стана ясно, че е научил български език в затвора, завършил е висше образование. Той се похвали, че е превел част от кръвнината, без да уточни, че от 400 хил. лв., които дължи на роднините на жертвата Андрей Монов, е дал само 6000 лв.

От мотивите на съда стана ясно, че Полфриймън е изтърпял 11 години, 8 месеца и 21 дни от 20 годишната присъда, отделно са му приспаднати 1 г. 8 месеца и 14 дни, заради това, че е работил в затвора. Той преподавал английски на затворници, “участвал в трудови, образователни и обучителни дейности, което е доказателство, за поправянето на осъдения”, смятат председателят на съдебния състав Калпакчиев и двете съдийки – Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Те отчитат риска от рецидив, след като австралиецът бъде пуснат, на 17 точки от 100 възможни.

Полфрийман бе откаран в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, където ще остане до издаването му на валидни лични документи. Австралия няма дипломатическо представителство у нас и документите му ще бъдат издадени от посолството на страната в Атина.

Христо Монов, баща на убития студент Андрей Монов:

Съдия Калпакчиев показа колко е зависим

“Точно преди празнуването на Деня на независимистта, съдия Калин Калпакчиев показа колко сме зависими. Решението на съда е позор за България и подигравка с българите. Тези хора просто изпълниха поръчката от господарите им, които им плащат. Хубаво е, че снимките им ги има, особенно на Калпакчиев. Хората като го срещнат могат и имат право да изразят отношението си и благодарността към него, че опозори България”, каза пред “Труд” Христо Монов, баща на убития студент.

“Андрей обичаше България и щеше да се реализира тук. Иронията е, че той учеше право и щеше да е добър. Според мен той се обръща в гроба”, каза Крум Лозев, съученик на убития Андрей Монов.

Часове след делото

Съдията обсъжда Гешев, вместо решението си

Скандалният съдия Калин Калпакчиев предпочете да обсъжда избора на главен прокурор, вместо да обясни за освобождаването на Джок Полфрийман. Часове след възмутителното си решение, той заяви в ефира на БТВ, че управляващите и кръговете около Иван Гешев имали интерес от комфортна медийна среда. За освобождаването на убиеца обаче само промълви, че доказателствата сочели, че към момента нямал наложени наказания. И призова обществото да не се ожесточава и да се търси начин с нарушилите на закона да се работи и да не бъдат изключвани от обществото. Само преди по-малко от месец Капакчиев отмени доживотна присъда на убиец на 5-годишно дете. Той върна делото срещу Герман Костин, тъй като правата на подсъдимия не били докрай зачитани. Калпакчиев бе и съдия докладчик по делото “Сапард”, което ще се запомни с това, че по случая в Германия разследваните вече бяха в затвора, докато у нас процесът се точеше с години. Накрая оправда подсъдимите. Калпакчиев е председател на Съюза на съдиите и името му се свързва с връзки с подсъдимия Иво Прокопиев и кръга “Капитал”. Преди месеци той заяви и участие в митинг на “Да, България”, организиран от кръга “Капитал”, нарушавайки етичния кодекс на магистратите. Като член на ВСС почти нямаше заседание, в което той да не е бил причина за скандал.

Името на другата съдийка от състава Весислава Иванова пък бе замесено в скандал с дело за грабеж и убийство, което е отлежавало 15 г. Тя също е в редиците на Съюза на съдиите – организация която получава пари от подразделения на “Отворено общество” на Джордж Сорос.Тя бе и в състав на Софийския апелативен съд, който отказа да се занимава с делото за приватизация на 33% от ЕВН, по което подсъдими са бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. В медиите на Прокопиев тя от години е лансирана като правоверен магистрат.

За третия съдия от състава Виолета Магдалинчева днес стана ясно, че е била с особено мнение за освобождаването на Полфрийман.

Премиерът Бойко Борисов: Всички знаем какъв е отговорът

“Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд.

Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа”, заяви премиерът Бойко Борисов за пускането от затвора на австралиеца.

Той обаче допълни, че споделя мнението на други политически групи, които се обявиха против решението.

 

Корнелия Нинова, БСП: Подигравка, позор, грозно решение

“Като човек и политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на хората, с чувството за справедливост и възмездие.

Това още по-остро поставя въпроса да не се прилага съкратено производство и намаляване на присъдата. Подигравка, позор, грозно решение на българския съд”, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Главният прокурор Сотир Цацаров: Всеки трябва да си носи отговорност

“От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • факт - 10:19, 22 септ.

    Гояма част от съдиите в България са корумпирани!

Напиши коментар

Коментари