неделя, 22 септември 2019, 14:00 ч.

Търговци на влияние!

Силвия Великова обърна БНР на семейно ООД! Мъжът й и брат му също на хранилка в държавното радио

BNews.bg

Силвия Великова обърна БНР на семейно ООД! Мъжът й и брат му също на хранилка в държавното радио

Това се случва след опитите за манипулации от страна на Великова срещу новото ръководство и голословните й обвинения, които тя сама призна, че няма как да докаже.

Българското национално радио вече спокойно може да се преименува на "Великова ООД". Медията, която се издържа с данъците на българските граждани, се е превърнала в семейна фирма на Силвия Великова и там работят като редактори и мъжа й Деян Йотов, и брат му - Добрин Йотов!

Скандалното разкритие лъсна след петъчния бой в студиата на "Хоризонт", когато бе нападнат военния репортер Добромир Видев. Както първо ПИК разкри, деверът й Добрин Йотов скочи на бой на колегата си, защото не бил съгласен с манипулациите на грантаджийската им шайка срещу ръководството на радиото.  

Именно тази шуробаджанашка групичка около Великова е поела цялата офанзива по превземане на държавното радио от новото ръководство, което иска да въведе ред и във финансите на БНР, но и в начина на работа и отразяването, за да бъде спряно използването на ефира в полза на частни интереси. Начело, разбира се, стои Великова, която докато крещи, че е независима, никак не се притеснява от сутрин до вечер да е глашайтай на соросоидите в съдебната система. 

И в тази връзка няма как да харесваш новия директор на радиото, който и да е той, ако смята, че всичко това не е редно и трябва да се прекрати. Всеки, осмелил да се развали удобството им и да пресече тази порочна атака, бива премазан и охулен от "Великова ООД", а вече се стига и до физическа саморазправа от скандалната журналистка и фамилията й. 

Освен частното ползване на държавния ефир за чужди интересни кой знае срещу какво, семейството на Великова се облажва и финансово от цялата схема директно чрез сочните заплати и хонорари, които прибират семейно всеки месец.

"Великова ООД" прибират яки пари, защото по разкрития на колегите им заплатите за редактори там се движат около 3000 лв., а отделно се взимат и хонорари, ако се работи допълнително като водещ. Именно затова се тръшна и Великова, съчинявайки си, че й пречели да води, а реално се оказа, че ръководството просто е въвело график, така че всички журналисти да се въртят пред микрофона, а не само семейното ООД.

ПИК разкри преди време и друга изгодна схема, която смуче въпросната шайка в БНР. Става дума за солидните средства от Европейския съюз, които получава протестърското движение в Българското национално радио в лицето на двайсетина водещи, които са включени да работят по програмата "Евранет плюс", пропагандираща различни събития, станали на територията на общността.

Един водещ прибира средно по 2-3 000 лева месечно за това, че изчита някакво официозно съобщение от еврочиновниците или интервюира някой наш евродепутат. Така месечно отбрани журналисти в общественото радио, което е на държавна издръжка, получават около 5-6 000 лева заплата като се добави и тази, която им плаща държавата от данъците на гражданите.

Възмутените колеги на грантаджиите тогава съобщиха, че получателите на тези пари са предимно ангажирани с кръга "Капитал", подсъдимия олигарх Иво Проковиев и бутиковата партия на бившия провален правосъден министър Христо Иванов водещи на сутрешния блок "Хоризонт преди всички" като Силвия Великова, Таня Величкова и Ирина Недева.

Недева е най-пряко обвързана с олигархичните кръгове на Прокопиев и "Протестна мрежа", която на изборите се оскандали и като политическа сила в комбина с Христо Иванов и главния си запевчик Антоанета Цонева, известна още като Кака Цона. Радиожурналистката дори модерира техни събития, а освен това получава и подкрепа от фондацията на Десислава Гаврилова, която от години е узурпирала т.н. "Черевена къща" на скулптора Андрей Николов, не плаща наем за ползването ѝ и притиска Министерството на културата да ѝ отстъпи собствеността ѝ. Гаврилова пък е съпруга на гуруто на тази нахална компания Иван Кръстев, на чиито гръб се пише не един политически провал заради несъстоятелните му съвети.

Недева смени Силвия Великова на шефския пост в сутрешния блок на БНР, след като бурната привърженичка на скандалния шеф на ВКС Лозан Панов, който се занимава повече с политическа дейност, отколкото с преките си ангажименти на съдебен началник, в нейно лице е сключила сделка с ръководството на радиото да вземе мъжа ѝ на работа. 

Между другото, някои от въпросните журналисти, като Силвия Великова, захлебваха преди време скандално и от частни медии, работейки на две места - тя се изявяваше на хонорар във фалиралата вече телевизия BiT, като незнайно как това е одобрено от ръководството на БНР и не влиза в конфликт с интересите на работата в държавното радио. 

Освен с абсолютно тенденциозно отразяване на работата на съдебната власт, захлебващите яко от европрограмата грантаджии в БНР, са разчистили националния ефир само за едни представители на природозащитниците, известни с засмукването на милиони от броене на делфини в морето, отглеждането на лалугери и мътенето на яйца на костенурки, заради което ги погна и прокуратурата. Това е организацията "За да остане природа в България" начело с Тома Белев, който къса нервите на целия туристически бизнес у нас, за да оправдава лапачката си по екопрограми.

Припомняме, че Белев се яви на последните парламентарни избори за депутат от листата на "Да, България" и спечели в родния си град Кърджали зашеметяваща подкрепа от 21 гласа. Покрай тези псевдоеколози в БНР спорадично отразяват и прокопиевите "Зелени", които също се прегърнаха с политическата мутация на Христо Иванов. Заинтересовани са засекли около 400-500 участия на пишман природозащитниците от тази кохорта и нито едно на други организации с същата насоченост.

Дали масираното им участите по "Хоризонт" е плод на вътрешното убеждение на горепосочените водещи и редактори или е мотивирано по друг начин е трудно да се каже, но сърдечната им привързаност към европейските теми и най-вече към финансираните по програмата "Евранет плюс" се измерва в реални суми, които БНР получава и разпределя към тях.

Крайно време е СЕМ и Сметната палата да проверят как се изразходват държавните и европейските пари от Българското национално радио - единственото, финансирано със средствата на данъкоплатците от държавния бюджет, както и скандалните схеми на "Великова" ООД. Това бе разпоредено и от СЕМ и подкрепено и от премиера Бойко Борисов преди ден.  

Това се случва след опитите за манипулации от страна на Великова срещу новото ръководство и голословните й обвинения, които тя сама призна, че няма как да докаже. След това пък скандално отказа предложението на СЕМ да се яви на очна ставка публично с шефа на радиото, за да стане ясна цялата истината. Директорът Светослав Костов веднага обяви, че идеята на СЕМ е отлична и ще се появи на двустранно изслушване. Великова обаче се покри в миша дупка и отказа, явно притеснена, че манипулациите й ще издишат при такава очна ставка. Дали пък няма да се окаже, че твърденията й за натиск са поредното злоумишлено съчинение на шайката й, което са измислили като активно мероприятие, за да всяват смут срещу властта преди изборите в полза на присъдружните им психодесни партии на Христо Иванов, който сам лъсна като техен рупор, явявайки се на протест пред БНР в нейна защита заедно с половината си партия?

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Весела - 15:55, 22 септ.

    Душици златни, много сте сладки! Наличието на цели семейни кланове в телевизията и радиото е стара практика още от времето на соца. Разликата е, че навремето щатът там беше безобразно раздут и същата работа можеше да се върши от 1/3 от персонала. Днес в тези медии се работи, така че крайно гнусно е да пишете, че някои стоят там "на хранилка". Не! Хранилка е например да те сложат в някой фирмен борд и да лапаш готови пари от там, без да си мърдаш пръста. Имайте малко срам като седнете да пишете (т.е. да преписвате!) небивалици! Великова е многодетна майка и работеща, удивително компетентна жена, а вие не можете самостоятелно един коментар да напишете!

Напиши коментар

Коментари