неделя, 29 септември 2019, 11:00 ч.

Шах и мат:

Борис Джонсън няма вече накъде да мърда

BNews.bg

Борис Джонсън няма вече накъде да мърда

Борис Джонсън се държеше като истински Рамбо и от самото начало залагаше на грубата конфронтация с парламента.

Долната камара на британския парламент здраво обърка сметките на премиера Борис Джонсън за Брекзита: той вече не разполага с мнозинство, а не може и да предизвика предсрочни избори, макар че това много му се искаше. Премиерът вече няма как да плаши ЕС, че Великобритания ще напусне общността без сделка, което, впрочем, никога не е било истинска заплаха. А законът сега го задължава да поиска от Брюксел ново отлагане на Брекзит, в случай че идния месец не бъде постигнато споразумение.

Играчите на шах биха казали, че Джонсън е матиран по всички правила на играта. Той просто няма повече накъде да мърда. В тази ситуация британският премиер се оказа предимно заради собствената си стратегия: държеше се като истински Рамбо, който от самото начало залагаше на грубата конфронтация с парламента.

Фактът, че сега той обвинява депутатите в "предателство" и "капитулация", показва, че изобщо не е разбрал какво му каза Върховният съд тази седмица, а именно: в една демокрация парламентът контролира правителството, защото е представител на народа. В конкретния случай парламентът просто иска да осуети Брекзит без сделка, който би нанесъл на страната сериозни щети. А един премиер, който дори не е бил избиран от народа, е длъжен да се съобразява с неговата воля.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари