понеделник, 30 септември 2019, 18:30 ч.

Постави условия

България с условия към Северна Македония за членството й в ЕС

BNews.bg

България с условия към Северна Македония за членството й в ЕС

Снимка: Ройтерс

Подкрепа ще има, но с конкретни условия, атана ясно ана Консутативния съвет за национална сигурност.

България постави условия на Северна Македония за членството й в Европейския съюз. София поиска от Скопие промяна в учебниците по история, надписите в музеите и поведението на медиите.

Президент, премиер, двама вицепремиери и двама председатели на парламентарни комисии се събраха на консултации, за да изработят обща позиция за политиката към Северна Македония.

След разговорите президентът обяви, че има нужда от „открита, конкретна и конструктивна позиция в защита на българския национален интерес”.

„Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и на паметни плочи. Важно е да се очертаят и т.нар. червени линии, които да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета”, заяви президентът Радев.

Премиерът отправи апел към македонските политици и обяви, че още в петък през нощта е разговарял с президента по темата.  

Нека приемем, че сме братски народи, нека тази братоубийствена война не продължава от страна на пропагандата в Скопие, защото ние по-близък народ, по-близки хора нямаме. Нашата позиция от първия ден досега е ясна, изключително важно те да разберат, че не може за наша сметка това да се случи, прекроявайки историята”, призова премиерът Бойко Борисов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Eкатерина Захариева заяви, че подкрепата за Македония не е безусловна, „т.е сега на съвета би трябвало Република България да подкрепи, но с ясни конкретни условия”.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отрече да е поставял ултиматум, че ще напусне управлението, ако София не постави условия пред Скопие за еврочленството.

„Аз ултиматум не съм поставил. Казах, че тези хора  се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Имайте предвид, че  поредната среща а комисията е насрочена на 15 октомври, един ден преди да се съберат в Брюксел, за да вземат решение”, каза Каракачанов.

„Получаваме шамар от съседни нам държави, Каракачанов носи вина за този лошо направен договор”, смята пък лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

„Ние предлагаме да излезем с обща декларация на Народното събрание, както направихме и когато беше приет договора”, каза Кристиян Вигенин от БСП.

Коментарът на македонския премиер дойде минути по-късно.

„Приемаме препоръките на България, възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси”, заяви Зоран Заев.

На 15 октомври в Люксембург ще заседава Съветът по общи въпроси. А два дни по-късно евролидерите трябва да гласуват, и то единодушно.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Beco - 16:52, 01 окт.

    Една от главните опорни точки на русия е “ИСТОРИЯТА НЕ Е ВАЖНА” А като не е важна защо русия отделя такъв голям ресурс за паметници, медии, учебници, блогове , филми, ИМЕНА на ГРАДОВЕ, БУЛЕВАРДИ, ХОТЕЛИ, ФИРМИ , ВЪНШЕН И ВЪТРЕШЕН ВИД НА ЧЕРКВИ, ЗА ДА БЪДЕ ПОДМЕНЕНА ИСТОРИЯТА НИ? ЗАЩО НИ КРИЕ АРХИВИТЕ? Съвсем нова история от тази сутрин. Патреотите от руското вмро се борят със Северна Македония за изчистване на историята ни. И тече надпис на “македонски”, че Българите сме дошли от Монголия. Ами тогава Патреотите що не изчистят Българската история от безспорната лъжа ХАН за титлата на нашите владетели? Ха…ха.. Ето това е борба.

  • Това е абсурдно - 15:06, 01 окт.

    Смее ли Бойко да застане срещу 27 т.н. негови колеги, които и без друго май не го забелязват.

Напиши коментар

Коментари