петък, 18 октомври 2019, 15:00 ч.

Навършват се 75 години

Отбелязваме Деня на военния парашутист

BNews.bg

Отбелязваме Деня на военния парашутист

Вижте тяхната героична история по време на Втората световна война.

Навършват се 75 години от бойното кръщение на българските парашутисти. Този празник се чества по повод на една героична история за храбростта на българските военни парашутисти по време на Втората световна война. Празникът беше отбелязан тържествено в София.

Битката при Стражин е част от Страцинско-Кумановската операция, когато България е минала на страната на съюзниците и армията ни се опитва да пресече отстъплението на немските войски от Гърция.

По ирония на съдбата тази елитната българска част се бие срещу доскоршните си съюзници - немците, които са обучавали нашите парашутисти година по-рано.

Дружината дава най-много жертви от всички български части във войната. Една от причините е, че те са използвани не като парашутисти, а като пехота. За това пише и капитана на бригадата Любомир Ноев.

По време на атаката загиват 35 души, а 55 са ранени, но въпреки това височината е превзета.

А 75 години по-късно наследници на тази елитна армия са 68-ма бригада „Специални сили”.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари