понеделник, 21 октомври 2019, 11:00 ч.

Равносметката

Над 9,5 млн. лева получиха свиневъдите за дезинфекция срещу африканската чума

BNews.bg

Над 9,5 млн. лева получиха свиневъдите за дезинфекция срещу африканската чума

Над 9,5 млн. лева са раздадени на стопани за почистване и дезинфекция на задния двор. Това съобщи за БНР Силвия Василева, директор на Дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието и храните.

Василева обясни, че по Наредбата за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти, регламентираща броя животни, които могат да се отглеждат в личните стопанства и изискванията към фермите, се е работило още преди африканската чума по свинете да дойде у нас. Заради появата на заразата обаче се е наложило промените да се разширят.

По нейни думи причината въпросните промени да засягат както големите ферми, така и личните дворове, е че за чумата няма ваксина.

Според Василева мерките не са тежки и скъпи. "Когато сме отговорни по този начин при отглеждането на тези животни, тогава ще гарантираме здравето и качеството на суровината, която даваме и в същото време ще може да предотвратим разпространение на заболяването и зараза на съседния двор, в който също се отглеждат прасета", обясни тя. По нейни думи е изключително важно в личните стопанства хората да имат отделно облекло, както и да дезинфекцират обувките си преди влизане. Тя посочи и че се разработват промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които предвиждат изисквания по отношение на контрола, както и нови задължения за кметовете в процеса на регистрация.

Новини от България и света, актуална информация 24 часа в денонощието Над 9,5 млн. лева получиха свиневъдите за дезинфекция срещу африканската чума Автор: news.bg 21.10.2019 09:52:31Икономика Прегледи: 82 Коментари (0) Над 9,5 млн. лева получиха свиневъдите за дезинфекция срещу африканската чума Източник: iStock 1 0 Над 9,5 млн. лева са раздадени на стопани за почистване и дезинфекция на задния двор. Това съобщи за БНР Силвия Василева, директор на Дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието и храните. Василева обясни, че по Наредбата за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти, регламентираща броя животни, които могат да се отглеждат в личните стопанства и изискванията към фермите, се е работило още преди африканската чума по свинете да дойде у нас. Заради появата на заразата обаче се е наложило промените да се разширят. По нейни думи причината въпросните промени да засягат както големите ферми, така и личните дворове, е че за чумата няма ваксина. До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата И за кокошарника се налага индивидуален план за биосигурност Според Василева мерките не са тежки и скъпи. "Когато сме отговорни по този начин при отглеждането на тези животни, тогава ще гарантираме здравето и качеството на суровината, която даваме и в същото време ще може да предотвратим разпространение на заболяването и зараза на съседния двор, в който също се отглеждат прасета", обясни тя.

По нейни думи е изключително важно в личните стопанства хората да имат отделно облекло, както и да дезинфекцират обувките си преди влизане.

Тя посочи и че се разработват промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които предвиждат изисквания по отношение на контрола, както и нови задължения за кметовете в процеса на регистрация.

Чумата отново порази източнобалкански свине в Смядово Чумата отново порази източнобалкански свине в Смядово 68 животни от уникалната българска порода вече са умъртвени Припомняме, преди седмица стана ясно, че източнобалканската свиня е застрашена от изчезване заради разпространението на болестта, което продължава - вчера беше потвърден пореден случай на африканска чума по свинете в Русенско. Новината за това съвпадна с публикуването на предложенията на МЗХГ за нови мерки за биосигурност, според които в задния двор ще може да се отглеждат до 3 прасета.

Ден по-рано в Монтанско също бяха установени два нови случая болестта. Стана ясно и че в Шуменско също са регистрирани два нови случая на африканска чума, а също беше потвърден и първи случай на болестта в Асеновград

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари