вторник, 22 октомври 2019, 10:00 ч.

Проучване показва

Младите решават за кого да гласуват в последния момент

BNews.bg

Младите решават за кого да гласуват в последния момент

Младите избиратели взимат решение за кого да гласуват в последния момент, често в рамките на изборния ден. Това показват наблюденията на политолозите доц. Антоний Гълъбов и Борис Попиванов, които смятат, че именно заради това предизборната кампания се сдобива с повече тежест. И Гълъбов, и Попиванов направиха уточнението, че не само това разколебава резултатите от социологическите проучвания преди вота, тъй като кого ще изберат младите не е ясно. Гълъбов уточни, че повечето изследвания до този момент са сондажи и дори не е прогнози, но и от тях личи, че избирателите все още не са решили как да гласуват. Борис Попиванов обясни, че навсякъде в страната, а не само в София и Пловдив, резултатите показват, че няма недвусмислена победа. Въпреки това Попиванов е скептик, че на втори тур резултатът може да се обърне напълно, тъй като у нас най-често преднината на първи тур се реализира и на балотажа. Това е един определено конформистки вот, според Борис Попиванов. "Мнозинството избиратели вече нямат твърд профил, затова и вече кампанията има по-голяма тежест", коментира той. Антоний Гълъбов обаче се включи с уточнението, че на практика важен е първият тур, когато се избират общински съветници, които със своя глас в съветите осигуряват мнозинство за провеждане на политики. Според политолога на тези избори ясно се вижда чрез профила на кандидатите разделителната линия между професионалистите управленци и тези, които възприемат изборите само като пространство за вече друг вид политическа активност. Според него в България са малко формациите, които могат да кажат, че могат да пренасочат подкрепа и така да обърнат подкрепата между първи и втори тур. Гълъбов е скептик по отношение на формиране на такива коалиции.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • от кв. "Слатина" - 14:40, 22 окт.

    Ми освен Мандъкова да се яви по цици в "Панорама" в петък вечер, белким си докара някой и друг млад чекиджийски глас. Откак белата златка се изложи като кифладжийкa в "Референдум", вече всякакви отчаяни действия на политическия ни "елит" можем да очакваме. Аз ще гласувам за единствения експерт по градоустройство арх. Борислав Игнатов, който се откроява ярко сред масата от калинки и палячовци, които се борят за моя глас.

Напиши коментар

Коментари