понеделник, 11 ноември 2019, 10:00 ч.

Православната църква

Почитаме св. Мина – покровител на семейството

BNews.bg

Почитаме св. Мина – покровител на семейството

Свети Мина е покровител r на всички, които са си загубили нещо - помага им да го намерят.

Православната църква почита паметта на Св. мъченици Мина, Виктор и Викентий.

Свети Мина е покровител на всички, които са си загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. Важно условие обаче е да не се пристрастяваме към вещите, да не тъгуваме отчаяно за тях. Той е и лечител, затова много народни лечители, знахари и екстрасенси го тачат.

Светецът е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома и за деца. Пътниците също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по далечните пътища на земята.

Закрила от св. Мина очакват и воините, защото някога светецът бил прочут и смел воин. Оттеглил се обаче в пустинята, защото дивите зверове били по-добри от хората езичници, насилници на вярващите християни.

Макар изолиран от света, светецът отивал от време на време при хората, спорил с невярващите, разобличавал езичниците на публични места. Затова и бил жестоко измъчван, а през 304 г. - умъртвен. Добри християни погребали останките му, над тях построили църква „Св. Мина".

Вярвали, че ако му се помолят от сърце, той ще им помогне. Свети Мина наистина идвал в сънищата и мислите на хората и вършел чудеса. Името му означава "месечина, луна".

Виктор е бил войник, пострадал при император Антоний (138-262 г.) в Италия, припомня "Фокус". Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенция, при император Диоклетиан.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари