петък, 15 ноември 2019, 14:00 ч.

От бронзовата статуя

Откраднаха бастуна на Пенчо от площад "Славейков"

BNews.bg

Откраднаха бастуна на Пенчо от площад "Славейков"

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става жертва на подобно отношение.

Бастунът от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна, съобщава сайтът „Площад Славейков“. Синът остана без бастуна, на който се подпираше. Без него ръцете на Пенчо стояха необичайно, сключени като за молитва.

Вандализмът сполетя композицията на Георги Чапкънова само около шест месеца, след като бе поставена на обновения площад „Славейков“. Пейката с двамата поети бе посрещната с любов от хиляди столичани, а за туристите отново стана любимо място за снимки. Мнозина софиянци са така привързани към тази творба, че не приеха добре промяната в бронзовата сянка под пейката, излъскана до златен блясък.

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става жертва на подобно отношение. Преди години хулигани го бяха огънали – от тогава на статуята не бе посягано.

На по-малко от 100 метра от площад „Славейков“, в Такевата градинка, преди години изчезна друго произведение на Чапкънов – „Отвличането на Европа” (женска фигура върху бик). От известно време скулптурата отново е върху чешмичката в оригиналния си вид, но някой е покрил част от женската фигура с жълта боя. А на стотина метра от Такевата градинка, пред входа на ул. „Ангел Кънчев“ № 3 отново Георги Чапкънов бе украсил стълбите, водещи към входа на кооперацията с бронзов бръшлян, из който се криеха гущерчета, птички и други дребни фигурки. Те започнаха да изчезват една по една, докато накрая авторът бе принуден да демонтира опосканото си произведение.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • смьореброд - 17:45, 15 ноем.

    Откакто научих, че малката русалка (символа на Копенхаген) през последните шейсетина години три пъти са я обезглавявали, не се учудвам на нищо. Само дето не може да става и дума за сравнение между красивия Копенхаген и грозната ни столица, в която скулптурният дует Славейкови е една от малкото оригинални красоти, които трябва да пазим непокътнати.

  • Маша - 17:34, 15 ноем.

    Чудя се как са му отворили ципа та са му откраднали бастуна!

Напиши коментар

Коментари