петък, 15 ноември 2019, 19:00 ч.

8- часова операция

Мъж с мозъчен тумор над 1 кг беше спасен след уникална операция в болница в София

BNews.bg

Мъж с мозъчен тумор над 1 кг беше спасен след уникална операция в болница в София

Той се е развивал поне 10 години и е странно как не е бил дигностициран досега, казват лекарите от УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Лекари спасиха 41-годишен мъж, след като отстраниха мозъчен тумор с тегло над 1 кг, съобщиха от УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Операцията е продължила осем часа.

Мъжът от години е страдал от главоболие, на което първоначално не обръщал внимание. Преди две години то станало непоносимо, зрението драстично намаляло, а главата му видимо се деформирала.

След като е диагностициран, лекарите са били единодушни, че болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Без операция обаче мъжът е щял да почине до края на годината.

Голям риск за живота му е имало и по време на самата операция. Затова тя е била предизвикателство пред екипа на болницата.

Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света, обясняват лекарите. Те допълват, че за да добие тези размери, туморът се е развивал поне 10 години и е странно как не е бил дигностициран досега.  

Основното предизвикателство пред екипа е била големината му и неговата анатомична форма. За да не се получи кръвозагуба, лекарите са направили емболизация на лезията, с която са запушени повечето съдове, които я захранват с кръв.

Емболизацията представлява минимално инвазивна нехирургична процедура, при която се извършва запушване на кръвоносни съдове.

Няколко дни след това е пристъпено към самото отстраняване на лезията. По време на продължилата цял ден операция пациентът е загубил 2 литра кръв.

Мъжът провежда активна рехабилитация и вече се храни сам. Лекарите са оптимисти, че до няколко седмици ще бъде изписан, но след това ще трябва да бъде наблюдаван поне година.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари