събота, 16 ноември 2019, 11:33 ч.

Трагедията е огромна

Юрист за починалото в болница дете: Важно е този случай да се изясни, за да не се повтори

BNews.bg

Юрист за починалото в болница дете: Важно е този случай да се изясни, за да не се повтори

Министерството на здравеопазването проверява три столични болници заради смъртта на 3-годишно дете. Според родителите детето е имало остра вирусна инфекция, впоследствие и сепсис. По думите им чакането за прием в болница с часове се оказало фатално.

"Първият проблем възниква още сутринта при първото посещение в педиатрията. За мен е много важно да се изясни причината защо детето дори не е прегледано”, коментира в „Тази събота” по bTV адвокат Христина Николова.

Според нея се касае за бездействие на медицинския екип, както и за организационен проблем – не е имало свободен лекар, който да прегледа детето.

„Проверката трябва да се концентрира върху тези два въпроса и да ги изясни. Ако е налице немарливо бездействие, то безспорно се касае за медицинска грешка. Ако е налице организационен проблем, то сериозно трябва да се замислим защо има толкова малко педиатри в една основна педиатрична болница”, каза още адвокатът.

„Второто посещение в болница „Лозенец” ме изумява. Там детето е прегледано от специалист и е върнато вкъщи”, допълни Николова.

„За мен не е важно само да има наказания, а да се изследват причините защо се е стигнало до тук, за да не се повтаря подобен случай. Не е целта да се анатемоса един или друг лекар”, обясни адвокатът.

По думите й е важно на проверката да присъства представител на родителите, за да може да няма нищо потулено и да се установи истината.

Адвокат Николова обясни още, че делата за медицински грешки в България се увеличават, което е показател, че хората все повече търсят правата си.

„Наложително е изпълнителите на медицинска помощ да започнат да говорят с родителите и да променят отношението си към тях. Когато има допусната грешка, да не се стига до съдебни дела, защото от това печеливши няма”, на мнение е Христина Николова.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари