понеделник, 18 ноември 2019, 13:00 ч.

След пленума на ВСС в петък

Следователите поискаха президентът да назначи Гешев „в разумни срокове”

BNews.bg

Следователите поискаха президентът да назначи Гешев „в разумни срокове”

Дебатът около избора на Обвинител №1 бил политизиран и това поставяло в риск стабилността на системата.

След като се застъпиха за Иван Гешев във всички досегашни етапи от процедурата му за избор за главен прокурор, от Камарата на следователите в България излязоха с ново писмо в подкрепа на бъдещия Обвинител №1. Този път повод е тежкият дебат във Висшия съдебен съвет, който се проведе преди мнозинството в кадровия орган отново да гласува в подкрепа на Гешев.

Опозицията в съвета призоваваше за нова процедура, в която фаворитът на прокурорската колегия да не се състезава сам със себе си, като дебатът се движеше на ръба на добрия тон, а един от членовете на ВСС – Атанаска Дишева, по-късно се оплака, че избраният за главен прокурор завоалирано я е заплашил с край на магистратската ѝ кариера.

Според следователите, обаче, проблемът на тази „публична, прозрачна и проведена изцяло според изискванията на закона” процедура е в това, че фокусът се изместил от „професионалните качества на г-н Иван Гешев към политически дебат”.

В отвореното си писмо следователите декларират, че са против „продължаващия политически натиск, включително с декларации и отворени писма”. Освен това в адресираното си до президента писмо изразяват очакването си процедурата за назначаване на Гешев да приключи „в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система”.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари