сряда, 20 ноември 2019, 15:00 ч.

„За гражданска заслуга”

Български орден беше продаден на търг за 20 хил. евро

BNews.bg

Български орден беше продаден на търг за 20 хил. евро

Орденът „За гражданска заслуга” вече има нов собственик.

Български отличия с антикварна стойност бяха продадени на търг, организиран от мюнхенската аукционна къща „Херман Хисторика”, предаде БГНЕС.

Най-скъпият сред тях е орденът „За гражданска заслуга”, облагороден с диамантени люспи. За него е платена цената от 20 хиляди евро, въпреки че орденът е с неясни описание и степен и без оригинални лента и кутия.

На същия търг са били продадени още два възпоменателни златни медала и златен знак на Българския червен кръст.

Сватбата на княз Фердинанд I Сакскобургготски /1887-1918 г./ с княгиня Мария-Луиза Бурбон-Пармска, сключена през 1893 г., е отбелязана с поредица от медали, отсечени в злато, сребро и бронз. Липсата на оригинална корона от този медал не попречи той да бъде продаден за 5000 евро на чук, което прави крайната му цена близо 7000 евро.

Най-голям интерес предизвика специалната поръчка на почетен знак на БЧК, изработен от злато. При стартова цена от 3000 евро той бе продаден в залата за 7500, което прави крайната му цена близо 10 000 евро.

Златният медал за сватбата на цар Борис III /1918-1943 г./ и царица Йоанна Савойска през 1930 г. намери своя нов притежател за 3800 евро, т.е. малко над първоначално обявената цена от 3000 евро. Той бе предложен без красивата си осмоъгълна кутия, изработена от кожа. Тя е украсена с българската царска корона и савойските възли на италианската кралска династия. За последен път такъв златен медал беше продаден на търг в края на 2014 г. за сумата от 6000 евро при начална цена от 1000 евро.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари