понеделник, 25 ноември 2019, 18:30 ч.

Измирането на пчелите:

Кой е убиецът на едно от най-важните насекоми?

BNews.bg

Кой е убиецът на едно от най-важните насекоми?

Пчеларите обвиняват пестицидите, други откриват причината в климатичните промени.

Пчелите могат да измрат, за това от години предупреждават специалисти, производители на мед и ред проучвания.

Някои смятат, че ако пчелите загинат, и човечеството ще изчезне в следващите няколко години.

Простичкият механизъм на опрашването, в който участват малките насекоми отговаря за продукцията на 70 процента от плодовете, зеленчуците, ядките и семената, които консумираме ежедневно.

Масово измиране на пчелите?

Около 500 млн. пчели са умрели за три месеца в северните щати на Бразилия, сочи изследване, цитирано от “Блумбърг” през август тази година
През април пък беше съобщено за изчезнали повече от 10 вида диви пчели, които имат голяма роля за опрашването на плодовете и зеленчуците в североизточните американски щати.
Наши пчелари алармират постоянно за масово измиране на медоносните насекоми у нас

Въпреки че опрашването може да бъде извършено от редица други насекоми като пеперуди, земни пчели, бръмбари, оси, мухи и дори мравки, медоносните пчели си остават най-ефективните опрашители.

Смята се, че при нормални условия, един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден – това прави всякакъв друг вид опрашители незначителни, пише специализираният портал “Фармленд”.

Причините за измиране:

Някои посочват вредните пестициди, с които се пръскат земеделските култури
Други потърсиха причините в промяната на климата
В Европа започна дори инициатива за пълна забрана на опасни за пчелите пестициди

Как пестицидите действат на пчелите?

Един от най-опасните е хлороталонил – проучване на Политехническия университет във Вирджиния още през 2016 г. установява, че води до проблеми с хароносмилателната система при пчелите

Български пчелари алармираха, че постоянното пръскане със забранени препарати е довело до измиране на техните кошери
През 2013 г. ЕС частично забрани употребата на три химически вещества от класа на неоникотиноидите – имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам.

Какво се обработва с неоникотиноидите:

царевица
соя
пшеница

Как действа на насекомите?

При растежа на растенията веществата проникват в тъканите им и те стават отровни за всички насекоми, които се хранят с тях.
Полените, нектарът, сокът и дори мъртвите листа съдържат неоникотиноиди.
Тези инсектициди може да са отговорни и за изчезването на други видове насекоми, както и птици, хранещи се с насекоми и прилепи, пише „Нешънъл джеографик”.

Какво искат родните пчелари?

Ефективни присъди за земеделците, които пръскат с отровни за пчелите препарати.
Пчеларите ни алармираха и че според тях пестицидите проникват в почвата и отравят водата за пиене
Производителите са притеснени и от ниските цени на меда - в момента един килограм мед у нас се изкупува под четири лева за килограм, а в съседните държави цената е двойна. 
Събират 15 000 подписа за забрана на опасните пестициди

Междувременно стана ясно, че голям производител съди страната ни за наложен акт за пръскане в нерегламентирано време.

Дали пестицидите са виновни за изчезването на пчелите, или климатичните промени имат своя принос – не се знае все още, но всичко навежда на мисълта, че отново пръст в предстояща може би екокатастрофа ще има отново човекът.

През 2018 ЕС забрани употребата на открито на най-използваните инсектициди заради сериозната заплаха, която те представляват за пчелите. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари