петък, 29 ноември 2019, 13:30 ч.

След спецакция:

Четирима души в ареста за скимиране и източване на банкови карти

BNews.bg

Четирима души в ареста за скимиране и източване на банкови карти

Задържаните са източвали банкови карти повече от две години.

При специализирана спецакция в София ГДБОП задържа четирима души за изработване на скимингустройства, монтирането им по банкомати и неправомерно теглене на парични средства. Двама от арестуваните са братя, които живеят в Нови Хан, информира МВР.

Разследването е започнало след сигнал от чужбина. Единият от участниците е съден през 2015 г. във Виетнам за скимиране на банкови карти, вторият е задържан през 2017 г. в Чили за неправомерно теглене на средства и е излежал ефективна присъда, третият е задържан за същото в Талин, Естония, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. 

От държавното обвинение уточниха, че ролите в групата са били разпределени. Един от тях е изработвал самите сканиращи устройства, а другите са набирали и обучавали мулета, които да теглят парите.

Самото теглене е ставало в страни като Индонезия, Бали, Тайланд, Перу, където  банкоматите не са осигурени с ЧИП и ПИН система.

Финансовите постъпления се връщали в България на малки суми. Мулетата, след като теглели средствата, ги превеждали чрез системите за бързо разплащане на имената на роднини на членовете на престъпната група.

Скимиращата техника се е пращала по шофьори на транспортни компании или спедиторски фирми и била най-вече за страни от Европейския съюз.

В рамките на операцията са претърсени 7 адреса и 3 автомобила, установени са две помещения, в които се е изработвала необходимата за обирите техника.

Разследващите са иззели външни хардискове, флаш памети, мемори карти и други устройства, предназначени за изготвянето на скимиращи устройства, част от които бивали поставяни в самия слот на банкоматите, като по този начин те ставали незабележими, уточни прокурор Милева.

„Работихме усилено почти две години, защото целта ни не беше да задържим мулетата, а да стигнем до организаторите и лицата, които реално изработват устройствата”, каза прокурор Милева и  допълни, че групи от такъв характер са много конспиративни и трудно се стига до тях - липсват телефони, пазят се от контакти.

На четиримата членове на групата са повдигнати обвинения и са им наложени мерки „парична гаранция“. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари