събота, 30 ноември 2019, 10:00 ч.

Тргедията е голяма

Намаляват шансовете за откриване на нови оцелели от земетресението в Албания

BNews.bg

Намаляват шансовете за откриване на нови оцелели от земетресението в Албания

Спасителните операции ще продължат, докато има хора в неизвестност.

Загиналите от опустошителното земетресение в Албания вече са 49, а ранените около 2000. 

Надеждите да се открият нови оцелели под развалините вече са изключително слаби, но търсенето ще продължи, докато все още има хора в неизвестност, а те в момента са десетки, затова спасителните операции продължават в огромни мащаби, разкри журналистът Росен Цветков, който пристигна в Дуръс няколко часа след разрушителния трус. 

Спасителните работи се затрудняват и от вторичните трусове, някои от които са от 5 по Рихтер.

За щастие, нашите сънародници в Албания не са пострадали. Повечето от тях са успели да се изнесат от района на Дуръс. Днес са пристигнали и помощи от българския Червен кръст. 

Най-големият проблем на хората там сега е, че голяма част от тях нямат домове и живеят на палатки, а идва зимата. Някои са настанени в хотели в района. Прогнозите на албанските власти са, че ще им трябва около година, за да изградят нови домове за тези, които са загубили къщите си. 

Сред жертвите на бедствието е и годеницата на сина албанския премиер Еди Рама. 24-годишната Кристи Речи е била погребана вчера заедно с родителите си и брат си.

Междувременно операциите продължават. Но спасителните екипи са ограничили усилията си до рухнал хотел в Дуръс.  Местните всеки ден изживяват ужаса наново, защото вторичните трусове продължават.

След България, Хърватия също отпуска помощ за пострадалия район - от 135 хиляди евро. Папа Франциск направи дарение от 100 000 евро, а фондация „Отворено общество" отпуска половин милион долара.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари