неделя, 01 декември 2019, 16:00 ч.

На тържествена церемония

Новата Европейска комисия встъпи в длъжност

BNews.bg

Новата Европейска комисия встъпи в длъжност

Това стана на тържествена церемония.

Новата Европейска комисия встъпи в длъжност. Това стана на тържествена церемония, предаде БТА.

Встъпването в длъжност днес на Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен бе отбелязано с тържествена церемония в Музея на европейската история в Брюксел. На церемонията присъстваха председателите на ЕК, на Европейския парламент Давид Сасоли, на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Сасоли отбеляза в своето слово, че днес се навършват 10 години от влизането в сила на Лисабонския договор, с който ЕЦБ стана част от институциите на ЕС. Той допълни, че с днешната церемония се поставя начало и на мандата на Мишел като председател на Европейския съвет.

За първи път ръководителите на четирите институции на ЕС се събират заедно по такъв повод, посочи Сасоли. Той съобщи, че на 11 декември ЕП ще заседава извънредно, за да чуе предложенията на ЕК за мерки за опазването на околната среда.

Шарл Мишел посочи, че многообразието в ЕС е част от неговата същност. Лисабонският договор ясно определя многообразието като съставна част от европейската ДНК, добави той.

Фон дер Лайен определи днешния ден на годишнина от договора от Лисабон като най-подходящия за начало на работата на новата комисия - пазител на договорите. Тя добави, че общата отговорност на председателите на институциите е да направят така, че ЕС да става все по-силен. Фон дер Лайен говори за „бащите и майките" основатели на ЕС. По нейните думи, въпреки отхвърлянето на конституцията на ЕС в началото на века, днес европейците възприемат Одата на радостта като химна на Общността и развяват високо европейското знаме.

„Преди 10 години предшествениците ни още дискутираха дали да имам общ европейски флаг. Но за тези 10 години милиони европейци развяваха по улиците европейското знаме и милиони се вдъхновиха от нашия флаг, както и се стремяха да се присъединят към нашия съюз. Ние сме пазители на договорите и на посланието на родителите ни. Трябва да опазим тяхното наследство с отговорност към следващите поколения”, заяви Фон дер Лайен. 

Лагард отбеляза, че сред днешните четирима председатели на институциите две са жени и двама са мъже. Тя добави, че последните 10 години са донесли големи промени, но са били време за възстановяване. „Изправени сме пред прекрасно предизвикателство, дано последват години на надежда и обновление", допълни Лагард.

„Последните 10 години бяха време на кризисни действия а сега идва време на реконструкция и дълбоки промени”, каза още Лагард.

В края на церемонията Сасоли и Мишел подариха на Фон дер Лайен копие от договорите на ЕС. Еднотомното луксозно издание е отпечатано на немски език. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Безводие2019 - 20:36, 01 дек.

    Здравейте, y знам ли какво приказва тази Лагард и защо въобще като шеф на Европейската банка се мотае по Брюксел на 1 политическа церемония. Сори, цитати от политик или пък на банкер са това... Дано се оправи положението към добро. Имахме си журналистка редовно казваше шъ са оправим и се оправи в катастрофа с кола. Бог да ги простѝ.

Напиши коментар

Коментари