понеделник, 02 декември 2019, 15:20 ч.

Председателят на Форум „България – Русия“

Шаренкова с остра критика към Елена Йончева и Сергей Станишев

BNews.bg

Шаренкова с остра критика към Елена Йончева и Сергей Станишев

Председателят на Форум „България – Русия“ проф. Светлана Шаренкова критикува остро Сергей Станишев и Елена Йончева в своя статия в Епицентър. Отношението й към Станишев може да се предположи, но изненада е критиката й към Елена Йончева. Шаренкова обвинява Йончева, че не оправдава доверието на БСП. Неотдавна и Корнелия Нинова каза, че от Елена Йончева БСП е очаквала повече.

Ето позицията на Шаренкова: 

"За пореден път ставаме свидетели на политика на срамен пазарлък и компромис с десницата по отношение на русофобията, която никога не е била присъща на лявото, но днес е прегърната по скандален начин от социал-либералния елит на ПЕС.

Основополагащи принципи за функционирането на всяка една политическа партия в Европа са чувството за общност и партийната дисциплина при спазването на взети с мнозинство решения.

Явно не така мислят българските евродепутати Сергей Станишев и Елена Йончева.

През последната седмица двамата гласуваха в Европарламента решения в разрез с позиции, взети с огромно мнозинство от Конгреса и Националния съвет на БСП.

По темата за Истанбулската конвенция двамата евродепутати гласуваха „въздържали се”, което противоречи не само на позицията на българските социалисти, но и на решението на Конституционния съд на Република България.

След това Сергей и Елена ни сюрпризираха с подкрепата си за антируска резолюция на Европейския парламент въпреки ангажимента на БСП да работи срещу антируските санкции и за мир и диалог в Европа.

За пореден път ставаме свидетели на политика на срамен пазарлък и компромис с десницата по отношение на русофобията, която никога не е била присъща на лявото, но днес е прегърната по скандален начин от социал-либералния елит на ПЕС.

Защитата на традиционните семейни ценности и русофилството е политика не само на днешното ръководство на БСП, но и неразривна част от традициите на партията от нейното основаване.

Да припомняме ли, че и двамата евродепутати имат руски корени, а презимето на Сергей все още е „Дмитриевич”?

С какви аргументи нарушават две от „червените линии” от „Визия за Европа”, с която бяха изпратени от българските социалисти да заминат за Брюксел?

С действията си Станишев и Йончева показват неуважение към мнението на стотици хиляди членове и избиратели на партията, поставят се над легитимни политически решения на БСП и се подиграват с нейното доверие.

Така се руши единството на партията, чертаят се разделителни линии в Групата на евродепутатите, вреди се на образа на БСП, създава се впечатление, че партията не спазва обещанията си.

Това правят двамата евродепутати от най-високата възможна трибуна - европейската!?

През 2018 г. Сергей Станишев упорито оказваше авторитарен натиск върху БСП да приеме Истанбулската конвенция, а след решението на Конституционния съд, което обяви Конвенцията за противоконституционна, той заяви, че това вече е затворена страница, а неговите недоброжелатели преекспонират темата!?

Защо тогава Станишев днес отново се поставя в услуга на силите, които се опитват да наложат Истанбулската конвенция и джендър идеологията в България?

Може би е проумял, че няма шанс да се върне начело на БСП, и прави мили очи на брюкселския истаблишмънт, за да си постели за още един мандат начело на ПЕС? С тези гласувания той за пореден път демонстрира, че за него са важни личната реализация и кариера, а не колективната воля на партията, която го създаде.

Елена Йончева засега също не оправдава доверието на БСП, която я издигна за водач на листата за европейските избори и която винаги застава в нейна защита при атаките на властта.

Йончева не изпълни ангажимента си да изобличава корупционните практики на българските управляващи от позицията си на евродепутат, което бе обявила за свой приоритет. Тя показа политическа непоследователност и липса на политическа воля да защитава позициите и интересите на българските социалисти.

В политиката доверие се гради бавно и се руши лесно и ако грешките зачестят, избирателят ще спре да дава своята великодушна прошка. Върху това трябва да се замислят Сергей Станишев и Елена Йончева, ако искат да имат морален интегритет с партията, която ги изпрати в Европарламента.

Но върху тези рецидиви трябва да се замисли и ръководството на БСП, когато прави своя кадрови избор за един или друг пост".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Аман, бе! - 3 - 13:15, 03 дек.

  Не виждам отговор на вчерашния ми въпрос към Байрактаров, затова да попитам още веднъж: КОЙ (или КТО) плаща на тв Евроком да показва ежеседмично кречеталото Костя Копейкин, и то за цели 57 минути, колкото трае едно предаване "Референдум", в което обаче гостите обикновено са петима? (Нямам нищо против и Бареков да ми отговори на въпроса ако Байрактаров пак е зает да досажда на Калинка"Отпреде-Отзаде"Караянчева). Важното е в единственият сайт БЕЗ ЦЕНЗУРА въпросът ми да не увисне без отговор.

 • Хигиенистка - 01:11, 03 дек.

  В червения женски КЕНЕФ започнали да пишат с пръст в кафяво по стените лозунги с ругатни, псувни и сексуални призиви срещу майки, лелки, бабета, партийни секретари, любовници, ....

 • Аман, бе! - 2 - 21:48, 02 дек.

  Изводът от всичко това е, че минатите отново са редовите гласоподаватели на БСП, които отново, за кой ли път, изпратиха на високи позиции поредните службогонци и егоисти, които преди избори свалят звезди, а след изборите забравят всичко освен собственото си благополучие.

 • Аман, бе! - 21:39, 02 дек.

  Тази мухоморка КОЙ я излъга, че е професорка? И по какво, ако смея да попитам? Когато някой гласува "въздържал се", той де факто е гласувал "против". Тогава какъв и е проблемът? Да престанем с двойните стандарти: не може Станишев като гласува "въздържал се", да е гласувал всъщност "за", а Кънев като гласува "въздържал се", бил всъщност против. На Гестапова трябва да е ясно, че Станишев е лидер на ПЕС и тази партия не е някакъв путински интернационал, а партия на европейските социалдемократи. Ако това не им харесва на Гестапова и съпартийците и, нека бъдат така любезни да напуснат ПЕС, щом не отговаря на опорните точки, които им спускат от кремъл. П.П.: Днес Костя Копейкин беше окупирал следобедния ефир на тв Евроком за 57 минути! Може ли Байряктаров да ми обясни КОЙ олигарх плаща на тв Евроком да приютява този путиноид с четвърт процент електорална тежест да ръси мозък веднъж седмично в националния ефир?

Напиши коментар

Коментари