вторник, 03 декември 2019, 11:54 ч.

По време на изслушването си в Народното събрание

Съвет от юристи и нов правилник иска Цацаров за КПКОНПИ

BNews.bg

Съвет от юристи и нов правилник иска Цацаров за КПКОНПИ

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че без решителни действия за промяна на административната структура и начина на работа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не могат да се очакват никакви положителни резултати в нейната работа.

По време на изслушването си в Народното събрание за нов председател на Антикорупционната комисия, Цацаров посочи, че за него е смущаващо нормативното закрепване на броя на администрацията. Администрацията е прекалено голяма и блокира всеки опит за каквито и да е реорганизации и оптимизации, подчерта той.

Цацаров предлага преценка на натовареността на отделните дирекции в Комисията и иска нов правилник на КПКОНПИ. Ако Цацаров бъде избран за нов шеф на Антикорупцията, той ще настоява за нов механизъм за проверка на почтеността на служителите.

Каквато и оценка да бъде давана на КПКОНПИ, тя има своите постижения и виждането на главния прокурор е, че по отношение на всичко направеното до момента трябва да получи положителна оценка, включително и за всички положителна практики.

Според Сотир Цацаров трябва да се промени парламентарният контрол - такъв контрол трябва да има както от страна на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, така и от страна на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

По темата за превенцията, Цацаров заяви, че трябва да се търсят нови направления в насоката за борбата с корупцията. За това той предвижда да създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ, в който да бъдат привлечени утвърдени юристи и учени, които да бъдат използвани при изработка на законопроектите на изпълнителната власт.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Беновска пипа - 16:25, 03 дек.

    ... встъпил още в длъжност?

  • Беновска пипа - 16:21, 03 дек.

    Г-н Цацаров, при цялото ми уважение, нали си давате сметка, че в България има политици, за които и децата от детската градина знаят, че са омазани в корупция до козирката. Ще ви подам жокери, макар че едва ли са ви нужни: Гоце Първанов, Ахмед Доган, Делян Пеевски, Цветан Цветанов, Сергей Станишев. Нали разбирате, че докато не окошарите за корупция ПОНЕ ЕДИН от тези индивиди, все едно не сте стъпил още в длъжност?

  • възмутен гражданин - 12:59, 03 дек.

    Този Карлссон от покрива докога ще ми го пробутват като голям юридически капацитет, като за седем години като главен прокурор никаква работа не свърши?

Напиши коментар

Коментари