сряда, 04 декември 2019, 18:00 ч.

Столтенберг:

С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО

BNews.bg

С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО

"Вярваме в диалога с Русия, защото тя е най-големият и близкият ни съсед", заяви той.

"Това е национално решение на Турция. Много съюзници изразиха загриженост, аз също изразих своята за последствията от това решение", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на заключителната си пресконференция на лидерската среща на Алианса в Лондон, в отговор на въпрос за покупката от Турция на руски зенитно-ракетни комплекси С-400.

"Това, което мога да кажа, е, че руска система за противовъздушна отбрана С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО. Никога няма да е част от интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана. Така че това ще е самостоятелна система", заяви генералният секретар на пакта.

Съюзниците са се договорили днес за осъвременени планове за защита на балтийските страни и Полша. Столтенберг каза, че приветства това.

Генералният секретар отново коментира разногласията в съюза, като заяви, че те винаги ще привличат повече внимание от това, върху което съюзниците постигат съгласие. Той отново напомни, че разногласия са съпътствали алианса от началото на съществуването му.

"29 различни страни сме, от двете страни на Атлантика, с различна история, различна география и политически сили на власт. Естествено, че има различия, нещо друго би било странно, но силата на НАТО е в това, че винаги сме били в състояние да преодоляваме тези различия и да се обединяваме около основната ни мисия - да се защитаваме взаимно", заяви Столтенберг.

"Вярваме в диалога с Русия, защото тя е най-големият и близкият ни съсед. Трябва да се стремим към по-добри взаимоотношения с нея. Но дори и да не сме в състояние да постигнем такива в краткосрочен план, ние трябва да можем да се справяме и с трудни взаимоотношения", посочи Столтенберг, като напомни за подхода, включващ диалог, но и сдържане и отбрана.
Генералният секретар говори и за предизвикателствата, свързани с Китай и новите военни способности на страната.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • :-))) - 13:02, 05 дек.

    Румен Радев: "България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Северна Македония". ( Голям смях! Как България ще защитава въздушното пространство на Северна Македония, след като тя не може да охранява собственото си въздушно пространство, превърнало се в разграден двор, който руски военни самолети кръстосват надлъж и нашир, натоварени с С -400, руски военни хеликоптери и какво ли още не ??!); призивът на червения президент е за още 200-300 млрн $ данък "Русия" за ремонт на МИГ-29…, за да сме можели да летим и над С Македония! NO PASSARAN!

  • С-500 - 09:55, 05 дек.

    Хе хе хе, КГБ-агент "Стеклов" (Столтенберг) се пеняви по цирковия ринг, наречен НАТО!

Напиши коментар

Коментари