четвъртък, 05 декември 2019, 11:30 ч.

Резил

Канада изрита с дипломатически шут подсъдимия Прокопиев като "почетен консул"!

BNews.bg

Канада изрита с дипломатически шут подсъдимия Прокопиев като "почетен консул"!

Седалището ще обхваща територията на цялата страна, а мандатът на Лазарова ще е пет години.

Канада се е отрекла от подсъдимия бизнесмен Иво Прокопиев и го е разжалвала от позицията на неин почетен консул. Това стана ясно от решение на Министерския съвет, взето на заседанието на кабинета в сряда, пише "Монитор".

От него се разбира, че презокеанската държава и екипът на премиера Трюдо дори закрили за известно време почетното си консулство. С решение от вчера Министерски съвет дава съгласие да бъде открита отново мисията, като позицията ще бъде заета от Нина Лазарова.

Седалището ще обхваща територията на цялата страна, а мандатът на Лазарова ще е пет години. Засега не е ясно кога точно е бил разжалван подсъдимият Прокопиев.

Последната му публична изява в това му качество бе през лятото на 2017 г., малко преди прокуратурата да вкара в съда обвинителния акт срещу него по аферата ЕВН, по която подсъдими са и бившите министри на енергетиката и финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Вероятно именно това е била и причината за отстраняването на разградския бизнесмен.

В Закона за дипломатическата служба изрично е записано, че „почетни консули могат да бъдат само изявени личности, с доказано добро отношение към България, които се ползват с добро име и авторитет в държавата на назначението".

Изискване, на което Прокопиев никога не е отговарял.

За първи път Канада открива почетно консулство у нас през 1997 г., като до 2009 г. позицията е заемана от банкера Левон Хампарцумян. През пролетта на 2010 г. той е заменен от Прокопиев.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари