четвъртък, 05 декември 2019, 15:30 ч.

Зад гърба на народа

ГЕРБ и БСП върнаха обратно милионната субсидия в мафиотски сговор!

BNews.bg

ГЕРБ и БСП върнаха обратно милионната субсидия в мафиотски сговор!

Партийните субсидии може да станат 8 лв. на глас по предложение на БСП за промени в Закона за държавния бюджет, който се гласува днес от парламента на второ, финално четене.

Само три месеца изтрая лъжата на БСП, ГЕРБ и псевдопатриотите да няма партийна субсидия. Удобната за Бойко и ГЕРБ лидерка на БСП Корнелия Нинова се е примолила и разбрала с премиера да върнат милионните субсидии на гърба на народа. Така Нинова ще прибира отново над 10 милиона на година и ще подържа статуквото. Народът ще плаща на ГЕРБ, БСП и ВМРО милиони, за да гони грабят с игрите си в парламента.

Партийните субсидии може да станат 8 лв. на глас по предложение на БСП за промени в Закона за държавния бюджет, който се гласува днес от парламента на второ, финално четене. “Обединени патриоти” ще подкрепят предложението. Според източници от тези две партии има споразумение с ГЕРБ. Депутатите на Бойко Борисов не коментират. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в парламента, че част от депутатите от ГЕРБ няма да влязат в зала при гласуването.

“Патриотите” и БСП имат общо 100 народни представители и ако само 11 от ГЕРБ не са в зала, предложението има ще бъде прието. През лятото, по заръка на премиера Бойко Борисов, парламентът реши че партийните субсидии се намаляват от 11 лева на 1 лев за всеки получен глас. Ако това стане факт, ще трябва да промени Законът за политическите партии. С последната му промяна се въведе безлимитно финансиране от юридически и физически лица.

Има договорка

“Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП”, заяви Карадайъ. Той припомни позицията на ДПС, “когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лв., ние заявихме, ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии - поне тези, които са парламентарно представени". "Вижда се, че големите партии не могат да изхарчат цялата субсидия и имат големи банкови депозити. За малките политически партии тя не е достатъчна и те не могат да финансират дейността си", добави Карадайъ.

Той разказа, че ДПС са имали среща с ГЕРБ, на която е присъствала Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на Комисията по бюджет и финанси в НС. "На срещата ние заявихме, че 1 лв. субсидия е популистки ход и че трябва да е 0 лв. за политическите партии, за да могат да финансират дейността си чрез дарения, прозрачно и открито. Г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава заяви, че популисткото предложение на ГЕРБ е временна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще инициират широк обществен дебат по темата, за да се намери най-правилното решение за субсидиите на политическите партии. Днес сме свидетели, че такъв обществен дебат не е проведен. Има едно предложение от БСП, което обслужва големите партии - ГЕРБ и БСП и ощетява малките, които няма да могат да финансират дейността си”, каза лидерът на ДПС.

Няма договорка

Не ми е известна договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова за партийните субсидии, нашата позиция остава непроменена, отговори на Карадайъ министърът на финансите Владислав Горанов. “Нека да мине гласуването. Да видим дали тези подозрения на г-н Карадайъ ще се материализират”, каза Горанов. Той обаче потвърди, че ако субсидията бъде увеличена, това ще бъде отразено в бюджета.

Препоръките на ОССЕ

ОССЕ препоръчва да се отмени изцяло решението за намаление размера на партийните субсидии, съобщи вчера заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин (БСП), който е поискал становище за промените в Закона за политическите партии, направени през лятото, когато субсидията на глас беше намалена на 1 лев.

“В позицията се препоръчва да се гарантира, че процесите са прозрачни, всеобхватни и включват ефективни консултации със засегнатите групи, организации на гражданско общество, включват пълна оценка на въздействие. В препоръките се казва още, че е нужно да се гарантира, че системата на политическите финанси има за цел да защити принципа на политическия плурализъм, както и да се въведат лимити за вноски за частни и корпоративни дарения. Подчертава се, че е необходимо внимателно да се балансира, за да няма изкривяване в политическия процес в полза на големи финансови интереси”, каза Вигенин.

В становището на Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ (ОДИЧП) се казва, че измененията драстично намаляват публичното финансиране, като в същото време отново въвеждат корпоративните дарения и премахват ограничението за частни дарения. “Въпреки че отделните елементи на измененията могат да бъдат приемливи и не противоречат пряко на международните стандарти, законодателният пакет в неговата цялост, заедно с начина и сроковете на неговото създаване и приемане, предизвикват множество опасения по отношение на принципа на политическия плурализъм, пише в документа.

От ОССЕ препоръчват да се гарантира, че системата на политическите финанси в България има за цел да защити принципа на политическия плурализъм, че всяка реформа не поставя конкретни участници в неблагоприятно положение, докато други са привилегировани, както и да осигури множество източници на финансиране за политическите партии.

Сред препоръките за последващи промени в закона за партиите са да се въведат лимити за вноски за частни дарения и корпоративни дарения, като внимателно се балансира между това да се гарантира, че няма изкривяване в политическия процес в полза на големи финансови интереси и да се насърчава политическото участие, включително чрез разрешаване на лица да допринасят за избраните от тях партии.

Освен това от ОССЕ смятат, че трябва да се преразгледа автоматично закриване на политическа партия за неприсъствие на избори „в продължение на повече от пет години след последната съдебна регистрация за това“.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • гневен - 12:28, 06 дек.

  На следващите парламентарни избори да накажем алчната ГЕРБСПАТАКАДПС-ШАЙКА! Нито един глас за тия кръвопийци! Който е комунист, може да гласува за Движение-21 на Татяна Дончева, което е по-симпатичното БСП! Който е антикомунист, може да гласува за Демократична България, която е "в пъти, пъти повече" (по Баце) европейска коалиция от ГЕРБ и отломките от СДС! Който е путриот, може да гласува за нЕма Такaва Държава, което не е ясно още какво е, но едва ли е по-лошо от ОП-сá-ДПС! Така че, както виждате, алтернативИ има! ВЪН ГЕРБСПАТАКАДПС-ШАЙКА!

 • аНОНИМЕН - 19:58, 05 дек.

  Няма такава държава-за пари всички са заедно-Нахалво си увеличават на 3 Месеца зеаплатите на гърба на хората , и само лъжи-ОТВРАТ

 • аНОНИМЕН - 19:58, 05 дек.

  Няма такава държава-за пари всички са заедно-Нахалво си увеличават на 3 Месеца зеаплатите на гърба на хората , и само лъжи-ОТВРАТ

 • Миро - 17:28, 05 дек.

  С това единствено левче станахме за смях в Европа! Това го няма никъде по света. Ние сме уникални. Избори без пари не се правят. А да се молиш на бизнесмени и олигарси за подкрепа е унизително и непристойно. Нека всичко да е открито, пред очите на всички.

Напиши коментар

Коментари