петък, 06 декември 2019, 15:05 ч.

70% от хората там живеят под прага на бедността

НАГЛОСТ! 4068 лв . заплата за кмет на село със 700 жители

BNews.bg

НАГЛОСТ! 4068 лв . заплата за кмет на село със 700 жители

Кметът на село Ружинци - една от най-бедните общини в България, ще получава 3414 лв. заплата. Възнаграждението на Александър Александров е гласувано след преизбирането му за втори мандат. А преди актуализацията той е получавал 2551 лв., съобщи бТВ. 

„Наистина, ако трябва да сравним с минималната работна заплата и с ниски пенсии, да. Но когато става въпрос за ръководна длъжност, за ръководна функция, мисля си, че възнаграждението е нормално. Дали е морално или не, аз през всичките тези години отделям много средства за благотворителност. Тези пари не са ми влезнали в моя джоб, а са стигнали и до хората по някакъв начин.“, коментира Александров.

Счетоводителката на общината разказва, че заплата на кмета е можело да достигне 4068 лв. „Но той отказа да получава такава заплата“, добавя тя. 

„У големите джобове и чанти се не гледа“, коментира в репортажа и негов съселянин. 
А друга възрастна жена от селото разказва, че Александров се държи добре към пенсионери и дори им осигурявал безплатна храна.

Самият кмет се хвали с безплатен обяд за 700 души, 30 км. асфалтирани улици и ремонт на детска градина в съседно село.

Заплата на кмета е гласувана от всички 11 общински съветници. В село Ружинци, което се намира близо до Видин, живеят 700 души, а в общината -малко над 3 хил.  - под минималното изискване от 6 хил. души по закон, за да има община. Според данни на Националния статистически институт районът е и един от трите в България, където над 50% от хората живее под прага на бедността.

От 265 общини у нас, близо 50 не попадат в изискванията за община, показва справка на бТВ. 

76,5% от безработните в Северозапада не си намират работа повече от година
Освен това председателят на общинския съвет, който получава 1800 лв., както и шефовете на комисии, ще разпределят част от заплатата си за дарения.

Друга близка община от Видинско - Бойница, пък се прочу през 2012 г. Тогава общинската кметица Анета Генчева подаде сигнал в прокуратурата, че първнецът на с. Раброво е продал селската спирка за скрап. С изкараните над 600 лв. платил на селската музика.

Селският кмет Венчо Черчеланов обясни, че приходът бил използвнан за да се разплати с музиканти, които свирили на два празника - Великден и Спасовден, както и за... международен пленер.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Джоро - 15:20, 06 дек.

    Като са забравени от държавата, хората се оправят както могат!

Напиши коментар

Коментари