събота, 07 декември 2019, 13:23 ч.

На извънредното си заседание тази сутрин

Правителството реши: Ще има прокурор, който да разследва главния без да му се отчита

BNews.bg

Правителството реши: Ще има прокурор, който да разследва главния без да му се отчита


На извънредното си заседание тази сутрин министерски съвет реши, че с допълнение на наказателно-процесуалния кодекс ще бъде създадена нова длъжност, която да контролира работата на главния прокурор. Това ще е прокурор, оглавяващ инспектората на прокуратурата, който ще се избира с 2/3 от прокурорската колегия във ВСС.

До сега председателстващият този инспекторат се посочваше от главния прокурор, а при съмнения и сигнали срещу него, негов подчинен го разследваше и му докладваше пряко. При новата длъжност главният прокурор ще бъде разследван без да му бъде докладвано, както и няма да има право да отменя разпоредби на разследващия го прокурор.

Промените бяха направени от МС по спешност след забележки на Комитета на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия. От правилата за разследване на тримата големи отпадат председателите на двете върховни съдилища - на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Всъщност правилата ще касаят само и единствено главния прокурор.

Годишното изслушване на главния прокурор в Народното събрание остава, но ще има и още едно основание да го викат в НС. Въвежда се и изслушване на всеки 3 месеца пред всяка от комисиите, която има желание да го пита нещо, по въпроси отнасящи се до дейността на прокуратурата.

За новата длъжност не се изисква допълнително финансиране, посочи финансовия министър Владислав Горанов.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Иван Петров - 06:35, 08 дек.

    ... Това е все едно френска булонка да държи сметка на немска овчарка какви ги върши . Едно време Алф беше казал ... Смях бе Уили ... Ако се погледне отстрани : идеята изглежда добра , но на практика неприложима .

  • 1 - 23:07, 07 дек.

    другари и другарки,от правителството,как ще стане този прокурор,да е "независим",щом правителството решава,вие и вашия вожд,на правителството,не сте нормални.

  • Валка - 19:11, 07 дек.

    А него кой ще го разследва?

Напиши коментар

Коментари