събота, 07 декември 2019, 14:00 ч.

Сети се, че е важно да има правила при харченето на партийната субсидия

Борисов предлага участието в БНР и БНТ да е безплатно за партиите по време на избори

BNews.bg

Борисов предлага участието в БНР и БНТ да е безплатно за партиите по време на избори

Моето предложение ще бъде БНР и БНТ да станат безплатни за всички политически партии по време на избори. Искаш да излезеш по телевизията - ето ти БНТ, БНР, покритие в цялата страна. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Министерския съвет днес.

Според него е важно да има правила при харченето на партийната субсидия. "С нея можеш ли да правиш телевизия", даде пример той. ГЕРБ например харчили тяхната за църкви, манастири, джамии, болни деца. "Имаме ли право - всичко това трябва да се регламентира."

"Ако данъкоплатецът ни дава пари за партийната дейност, тя трябва да бъде регламентирана, да има правила. Колко за административен апарат, за офиси, за семинари, за международна дейност", обясни премиерът.

Той уточни, че след референдума ГЕРБ са били против да се увеличават парите на партиите.

"Но в парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието. Няколко пъти говорих с финансовия министър, няколко пъти и с Валери Симеонов. Ние не можехме да направим кворум, за да приемем бюджета. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджета", обясни Борисов.

И добави: "За мое съжалание, в момента, в който гласувахме партийните субсидии, 30 точки ги минахме за един час. Оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват само от тази точка в бюджета. Да не приемем бюджет, означаваше да не можем да увеличим доходите за армията, полицията, учителитие, нощния труд, културата, спорта, индустриалните зони. Това беше риск и трябваше да вземем решение. За мен бюджетът беше по-важен, защото става въпрос цяла година какво ще работи държавата".

Борисов обясни пред министрите, че няма са сваля темата от внимание.

"Не съм говорил с Корнелия Нинова, ако тя се е срещала с Валери Симеонов, да си кажат", добави той. Пред мен стоеше само едно нещо - и Горанов стоеше на телефона на спикер с Валери Симеонов - или приемаме бюджета с направеното от БСП предложение, или си търсете мнозинство. Другата теза, предложението на ДПС за финансиране с дарения - поставя под риск по-малките партии да не могат да намерят финансиране за нормалния си живот".

Премиерът възложил на финансивия министър да направи анализ защо сумата е точно 8 лева, а не 5 или 30 например.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Беновска пипа - 15:40, 08 дек.

    Гледах през изтеклата седмица по телевизия Евроком в предаването на Николай Колев някакво друго старче- световнонеизвестен енергиен експерт, който каза нещо, което ме хвъли в силен смут: че на някакъв енергиен форум преди години тогавашната посланичка на САЩ (неназована по име) у нас била казала, че България не им трябвала с повече от 4 милиона население. И питам: ако американски посланик е казал наистина такова нещо, това е безпрецедентен дипломатически скандал, който е трябвало да бъде разнищен и посланичката изгонена с ритници от България. Ако ли пък не e вярно, че е имало такова изказване, трябва да се вземат мерки да се накаже не само клеветникът, но и водещият на предаването "Делници", който е известен с това, че дава трибуна на подобни индивиди да си разпространяват фалшивите новини и долнопробната антиевроатлантическа пропаганда. Къде е истината и кога ще я научим?

  • hh - 00:27, 08 дек.

    хубаво, дай да видим другите подвизи на тъпото и турския агент ваньо костов .. продаде ли бомби на путката майна от украйна, сега за благодарност путката майна от украйна кранчето хоп, диверсификация - колко процента отгоре ще плащаме ако запада осъди газпрома за няколко милиарда неустойки за липса на газ - ще ги избият от нашия гъз

Напиши коментар

Коментари