сряда, 11 декември 2019, 14:30 ч.

Иска веднага да поема новия си пост

OЩЕ ДНЕС: Цацаров подава оставка като главен прокурор

BNews.bg

OЩЕ ДНЕС: Цацаров подава оставка като главен прокурор

Снимка: БТА

Сотир Цацаров още днес подава оставка като главен прокурор. В кулоарите на парламента той обясни, че от тук нататък процедурата е такава, че пленумът на ВСС трябва да гласува неговата оставка. След това президентът трябва да подпише указа за предсрочното му освобождаване.

Цацаров няма намерение да изчаква 10 януари, когато изтича мандатът му като главен прокурор. За доброто и на двете институции - и на прокуратурата, и на Антикорупционната комисия, за чиито председател бе избран, е добре всеки от ръководителите да поеме своите правомощия, изтъкна още новият шеф на КПКОНПИ. 

Нямало пречка Иван Гешев да встъпи в длъжността на обвинител номер едно. Днес за последен път той смята да председателства заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

За идеята за прокурор, който да контролира главния прокурор, Сотир Цацаров каза, че въпросът трябва да се реши в Народното събрание. Иначе той подкрепя първоначалния вариант, в който се засяга въпроса и за председателите на ВКС и ВАС. 

В крайна сметка това се искаше, това се направи, коментира той за препоръките на Венецианската комисия. Дали новият проект противоречи на Конституцията, Цацаров не пожела да коментира, защото не искал да се присъединява към кръга на празноговорещите. 

Лаборатория на ФБР работи по случая с отравянето на Емилиян Гебрев, каза още настоящият главен прокурор. Един от обвиняемите по делото "Скрипал" е посетил България. Това дава основание на службите да търсят връзка между двата случая. Едното от посещенията съвпада с времето на отравяне на Гебрев.

За двамата батки, споменати от председателя на ВКС Лозан Панов след интервю на премиера Бойко Борисов пред bTV, Цацаров каза, че идва Коледа и всеки трябва да е щастлив.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари