събота, 28 декември 2019, 14:00 ч.

Евтино и бързо решение от Бесарабия

Как Карл Маркс се превърна в Христо Ботев за една нощ!

BNews.bg

Как Карл Маркс се превърна в Христо Ботев за една нощ!

Бюст на Карл Маркс в село Холмское, Арцизки район край Одеса, осъмна с нова табела, на която пише „Христо Ботев“, съобщават украински медии. Други промени по паметника не са правени. 

В момента в Украйна тече процес по декомунизация, приет със закон от 2015 г. за осъждането на комунистическото и национал-социалистическото минало и забрана на пропагандата на техните символи. Това предвижда и събаряне или трансформиране на паметниците от времето на СССР.

След обсъждане в селския съвет, местните решили, че е достатъчно да бъде сменена табелката на стария паметник, за да се спази законът.

В Холмское живеят основно бесарабски българи – около 85% от цялото население. В съседното село Задунаевка Христо Ботев е бил учител през 1866 г.

Не е известно Карл Маркс да е посещавал Арцизки район в Украйна.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Миро - 14:12, 28 дек.

    Напротив, в Украйна осъждат само комунистическия режим, а националсоциализма, по-точно нацизма и фашизма ги величаят. Както са я подкарали, далеч няма да стигнат!

Напиши коментар

Коментари