понеделник, 06 януари 2020, 14:31 ч.

За здраве

Десетки смелчаци спасяваха кръста в цяла България

BNews.bg

Десетки смелчаци спасяваха кръста в цяла България

Сред тях имаше военни, студенти и дългогодишни участници в ритуала.

Застудяването, с което започна новата седмица, не помрачи по никакъв начин традицията на Йордановден млади и стари да спасяват хвърления във водата кръст.

Десетки младежи и мъже - млади и стари, спасяваха кръста в езерото "Дружба" в София.

В Калофер се изви традиционното „Мъжко ледено хоро“, като, отново по обичай, кръстът беше даден на най-малкия участник – 4-годишния Любомир. Около 150 мъже и младежи се хванаха на хорото.

27-годишният Александър Николов хвана Кръста на Богоявление в студените морски води при Първа буна на крайбрежната алея във Варна. Младият мъж, който е IT консултант, но и опитен плувец, скача за светинята за трети път.

Над 60 мъже скочиха за Богоявленския кръст, който беше хвърлен в морските води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, от катер на Военноморските сили. Най-младият участник бе 12-годишният Максим от СУ "Димчо Дебелянов". Най-възрастният отново беше Васил Тепеделенев, който през тази година ще навърши 81 години. По време на ритуала температурата на въздуха бе 2 градуса, а тази на водата 8 градуса.

22-годишният студент във Великобритания Яким Георгиев хвана Богоявленския кръст в Бургас.

32-ма мъже се включиха в тазгодишния ритуал в Бургас, от които – трима американци. Всеки един от тях, както и подсигуряващите безопасността водолази, получиха благословия от Сливенския митрополит Йоаникий и поздравления от кмета.

Над 50 пловдивчани скочиха в ледените води на река Марица в Пловдив за Богоявленския кръст, който по традиция бе хвърлен от Пловдивския митрополит Николай. Светинята извади 37-годишният Николай Станков, след което всички смелчаци се хванаха на хоро в реката.

25-годишният Теодор Цветков извади кръста на Богоявление в Русе, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум. Общо 11 души участваха в ритуала на Йордановден. Смелчаците бяха на възраст между 20 и 48 години. Температурата на водата бе около 5 градуса.

Теодор Цветков хваща кръста за трети път в Русе, правил го е веднъж и в Северна Македония. Търси спонсори за участие в състезание по плуване в ледени води през следващия месец.

В Пазарджик 12-годишният Димитър Спасов извади Богоявленския кръст от водите на Марица. Повече от четиридесет смелчаци се хвърлиха в студените води на реката пред погледите на стотици пазарджиклии, дошли да видят ритуала на Йордановден.

Димитър Спасов е възпитаник на спортното училище "Георги Бенковски" в Пазарджик. Момчето получи благословия от Константийския епископ Яков.

27-годишният Калоян Ников извади Богоявленския кръст от река Тунджа в Ямбол. В ритуала по "спасяването" на светинята се включиха още десет млади мъже.

28-годишният Васил Буков от 101-ви Алпийски полк хвана кръста на Йордановден в Смолян. В ледените води на реката скочиха трима военнослужещи, но най-бърз сред тях се оказа Васил.

Симеон Димитров от Казанлък улови Богоявленския кръст във водите на Шуменското езеро. Заедно с него във водата скочиха още 15 мъже. Хвърлянето на кръста се извършва за втора година, след като през миналата година традицията беше възстановена сред над 20-годишна пауза.

Димитров е курсант във Военния факултет. Той беше поздравен от кмета, който му връчи и парична награда.

23-годишният Стефан Ноев извади за трети път Богоявленския кръст от водите на Старата река в Казанлък. Младият мъж скача за кръста за седми път, като в три от тях го е уловил. Първото му участие в ритуала е, когато е едва на 15 години, тогава и за първи път той хваща кръста.

Общо 42 млади мъже и юноши се включиха в Богоявленския ритуал тази година. Най-малкият от тях е 12-годишният Петър Матеев, а най-възрастният 49-годишният Христо Христов. Трима мъже с името Йордан се съревноваваха за кръста, като единият от тях – Йордан Йорданов, скача за 21-ви път.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари